Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációk a szolnoki ATAFF versenyprogramjában

2018. október 17. - dotandline

Október 16. és 21. között rendezik meg a szolnoki Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált, ahol többek között A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője rendezőjével is lehet majd találkozni.

A szolnoki fesztiválon a nemzetközi filmszakma nagyjaival lehet találkozni, akik mesterkurzust is tartanak: Peter Greenaway rendező (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője), Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője és Rajk László, a Saul fia látványtervezője. A mesterkurzusra a fesztivál oldalán lehet regisztrálni. Szolnokra látogat a névadó Trauner Sándor örököse, szellemi hagyatékának kezelője, Didier Naert francia látványtervező is, aki Trauner mellett asszisztált Luc Besson Metró című filmjének látványtervezése során.

A fesztiválon 10 új európai nagyjátékfilm és öt filmklasszikus – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder és Marcel Carné alkotásai – mellett műsorra tűznek 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről.

A képzőművészeti versenyprogramban összesen 43 animációs film szerepel, köztük olyan alkotók munkái, mint az 1992-ben Oscar-díjat nyert Joan Gratz A második eljövetel című filmje, amely William Butler Yeats azonos című, az I. világháború borzalmas utóhatásai kapcsán íródott versén alapul.

sellok_es_rinoceroszok_01.jpg

Traub Viktória: Sellők és rinocéroszok

A válogatásban 12 magyar animáció szerepel, többek közt Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című filmje, mely sorra nyeri a díjakat: az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál és a kaliforniai Women’s Film Festival legjobb animációjának járó díját is elhozta és további, többek közt Oscar-kvalifikáló fesztiválokon versenyez. A fesztivál nézői láthatják Tóth Roland Istók című filmjét, amely a XVIII. század derekán megtörtént eseményeken és az abból keletkezett legendán alapul, valamint Baka József András első animációját, a Fordítva című fekete-fehér alkotást. A versenyprogramba került Gyulai Líviusz, Kossuth- és Munkácsy-díjas animációs rendező és grafikus Egy komisz kislány naplója című animációs sorozata, valamint a Kecskemétfilm gyártásában készülő széria, a Cigánymesék három epizódja Horváth Mária, Szoboszlay Réka és Balajthy László rendezésében. Látható továbbá a Balázs Béla- és Kossuth-díjas Orosz István és a római MashRome Film Fest nagydíjas Horkay István közös munkája, az Albrecht Dürer rinocérosza, a szintén Balázs Béla-díjas M. Tóth Éva Tranzit című tusanimációs alkotása, a MOME Animon végzett Hegyi Olivér Take me please című diplomafilmje, valamint Szabó-Nyulász Melinda Köztespont című filmje is.

Csehországból és Lengyelországból több animáció is bekerült a versenyprogramba. A híres Zlín-i animációs iskola, a Tomas Bata Egyetem több alkotójának filmjét is vetítik: Veronika Zacharová A ház, Kateřina Čupová Kovlad, Zuzana Čupová Lakodalom, valamint Mikkel Odehnalu Társ című animációját. Lengyelországból a Varsói Szépművészeti Egyetemen diplomázott Katarzyna Kijek filmje, a Debut, Marta Pajek Lehetelen alakok és egyéb történetek, Marcin Podolec A szelíd óriás, Marta Wiktorowicz Fekete Volga és Kacper Zamarło Répaföld című animációja érkezik a fesztiválra.

the_house.jpg

Veronika Zacharová: A ház

Oroszországból négy film került a válogatásba: a TOFUZI és Melbourne-i Animációs Fesztiválon díjazott Hogyan rajzoljunk embert kilencféleképpen? Sasha Svirsky rendezésében, amit az Anilogue zsűrije külön elismerésben részesített, továbbá Vera Daydakova Az utolsó áldozat, Liana Makaryan A vakok tanmeséje és Tatiana Skorlupkina A bizottság története című kísérleti animációja, amely a New York-i Bad Film Fest-en elnyerte a Fantasztikus Alliteráció Díját.

Európából lesznek még filmek Németországból, Franciaországból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból és Fehéroroszországból. Versenyben van Roman Burmakov belorusz animátor filmje, a Krasnoludki, a német Deniz Zagli Apa és fia, és a portugál Daniela Fortuna Lakott című kisfilmje. A szintén portugál Nadia Schilling bemutatkozó albuma első kislemezének videoklipje is az animációs versenyprogramba került, a klip rendezője João Pombeiro. Olaszországból a firenzei alkotópáros, Valentin Osadcii és Stefania Balocco Az ösvény című filmje szerepel a versenyprogramban, Spanyolországból pedig Marie Paccou Egy kis szeretet című animációja, melyet vetítettek a Hiroshimai Animációs Filmfesztiválon is.

raccoon_and_the_light.jpg

Hanna Kim: Raccoon and the light

Az Egyesült Államokból Joan Gratz filmje mellett további három animáció mutatkozik be a fesztiválon: a Sundance fesztiválon debütált Fekete lyukak című sci-fi animáció, Hanna Kim Oscar-esélyes Raccoon and the light című kisfilmje, valamint a New Yorki Harry Rubin-Falcone új alkotása, az Anyám és a héja. Kanadából érkezik William Allison Új matek című stop motion animációja.

A fesztiválon láthatók animációk Kínából, Iránból, Tajvanról és a Fülöp-szigetekről is: Kínából érkezik Qi Yao A tehénpásztor és a szövőlány című filmje; Iránból Kianoush Abedi ALPHABET című filmje, valamint Asghar Safar és Jalai Yekta Abbas Hezar Afsan című animációja, mely az iráni 30. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Filmfesztivál nagydíját nyerte el; a Fülöp-szigetekről Gilb Baldoza A gyerekekről megfeledkeztünk; továbbá Tajvanról Chai Tse-Chang Elveszett irányítás című filmje.

süti beállítások módosítása