Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kovásznai-kiállítás nyílt az Ybl Budai Kreatív Házban

2018. július 12. - dotandline

A 35 éve elhunyt Kovásznai György festőművész és animációs filmrendező életműve előtt tiszteleg az Ybl Budai Kreatív Ház szerdától látogatható kiállítása. Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből és rajzaiból álló válogatás a '60-as évektől a '80-as évekig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe. 

A XX. századi magyar művészet kiemelkedő alakjaként számon tartott Kovásznai György 1934-ben született Budapesten. A modernizmusból kiinduló, a '80-as évek neoexpresszionizmusát a '70-es években már megelőlegező festőművész különleges kísérleti animációs filmek alkotójaként, íróként és költőként vált ismertté.

kovasznai_gyorgy_x_a_74-es_nyar_emlekere_c_filmhez_keszitett_festmeny.jpg

Festménykép Kovásznai György A '74-es nyár emlékére című rövidfilmjéből

Kovásznai György 1983-ban, 49 évesen halt meg, és életműve az akkori időszakot jellemző betiltások és elhallgatások miatt háttérbe szorult. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása.

Kovásznainak a magyar vizuális művészet történetében egyedülálló munkásságából először 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek kiállítást, 2011-ben pedig a Szépművészeti Múzeumban a világhírű dél-afrikai művész, William Kentridge videóinstallációjával együtt mutatták be Kovásznai György animációs rövidfilmjeit.

habfurdo_still_1.jpg

Kovásznai György: Habfürdő

Az Ybl Budai Kreatív Házban most megnyíló emlékkiállításon filmjeihez kapcsolódó munkáiból látható válogatás. Kovásznai élete során a festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja. Iványi-Bitter Brigitta, a kiállítás kurátora szerint "a hidegháború vége után két évtizeddel, az aszinkronitás és a párhuzamos modernitások, a globális assemblage korában élnünk kell azzal a különleges történelmi lehetőséggel, hogy a hidegháborús időszak művészeti produkciói - akár nyugaton, akár keleten keletkeztek - egymással összemérhetők közös referenciatartományuk, a modernizmus talaján. Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet."

A tárlatnak otthont adó Ybl Budai Kreatív Ház májusban nyílt meg a Várkert Bazárral szemben. A Kovásznai György munkásságának emléket állító tárlat július 22-ig várja a látogatókat. Július 12-én, 17-én és 20-án Iványi-Bitter Brigitta kurátor tárlatvezetésével tekinthető meg a kiállítás. A tárlatvezetés részletei itt találhatók. A kiállítás ingyenesen látogatható.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása