Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Erdélyi animáció tarolt a Mediawave-en

2018. május 01. - dotandline

Kiosztották a 28. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét filmes elismeréseit, melyen egy fiatal erdélyi alkotó, Búzási Gyopár-Orsolya animációs dokumentumfilmje négy díjat is elhozott.

A legjobb magyar rövidfilm és a legjobb nemzetközi kísérleti film díját is a Sapientia EMTE filmszakának mesterszakos hallgatója, Búzási Gyopár-Orsolya Babuka a fűben című animációs dokumentumfilmje nyerte. Babuka egy gyönyörű, fiatal nő, aki a háború idején egy mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén felbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből mindent meg akart adni neki. Babuka akkor még nem tudta, hogy kicsoda, és kivé válik majd ez a fiatalember, de sok év múlva fény derült a férfi kilétére és ez mindent átértelmezett. A Babuka a fűben két közönségdíjat is megkapott a Mediawave-en: a legjobb rendező és a legjobb ÚTON Online Film elismerést. Búzási Gyopár-Orsolya filmje korábban a Filmgalopp megosztott fődíját és az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál legjobb diákfilmnek járó díját is elnyerte. A rendezővel a Maszol oldalán olvasható részletes interjú a filmről.

A 28. Mediawave legjobb nemzetközi animációja a lengyel Paulina Ziolkowska O Matko (Oh Mother) című alkotása lett, melyben egy anya és fia állandóan szerepet cserélnek: egyszer az anya a felnőtt, máskor a fiú gondoskodik a gyerekes anyáról. Az animációs kategória zsűrije – az angol Phil Mulloy, az észt Priit Tender és az erdélyi Radu Igazság – két különdíjat is kiosztott: Rocío Álvareznek a Simbiosis Carnal című filmjéért, mely egy költői utazás a szexuális vágyak történetében, ahol a régóta figyelmen kívül hagyott női öröm végre megfelelő figyelmet kap, valamint Uri és Michelle Kranotnak a Nothing Happens című kisfilmjéért, melyben a fagyos hideg ellenére összegyűlnek az emberek, hogy tanúi legyenek egy eseménynek. Mindannyian várnak valamit, de nem történik semmi.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén először ajánlott fel pénzdíjat a legjobb magyar rövidfil és legjobb magyar dokumentumfilm kategóriák nyerteseinek. A fejenként 500 ezer forintot a Babuka a fűben és az Egy nő fogságban alkotói vehették át.

via Mediawave, Filmtett

süti beállítások módosítása