Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hétvégén jön az Ukmukfukk Zinefeszt 3.0!

2018. április 26. - Herczeg Zsófi

Hétvégén jön a 3. Ukmukfukk Zinefeszt, Magyarország első és egyetlen zinefesztiválja, mely a hazai és nemzetközi alkotóknak és kiadványaiknak ad helyet bemutatkozni, és mely szervezésében a Dot & Line csapata is aktívan részt vesz.

Mi az, hogy részt vesz? Soma egyenesen a társalapítója és az egyik főszervezője (és névadója) a fesztiválnak két szuperlelkes lány, a MOME média design szakán végzett Lerch Julcsi és az animáció szakon végzett Marjai Petra mellett. Ők hárman fogják össze ezt az eseménydús két napot, ahol közel 40 alkotó és kiadó mutatja be legújabb munkáit. A triónak azért akadnak támogatói, a hazai animációs és grafikus szcéna szintén fanatikus tagjai segítenek be, ahol csak tudnak. Fontos kiemelni, hogy mindezt csupán lelkesedésből teszik mindannyian, mert ez már csak ilyen, a legszuperebb dolgok fű alól nőnek ki és az öröm hajtja a csapatot, na meg az, hogy amit csinálnak, az hihetetlenül jó, hiánypótló és nagyon sok emberhez juttatja el sok más ember munkáját. A fesztiválra már felfigyeltek hazai cégek és iskolák is, idén a Fiók és a Panton papírokkal, a Corvin Rajziskola pedig anyagilag szállt be a fesztivál létrejöttébe.

ukmukfukk_zinefeszt_3_0.jpg

Az Ukmukfukk Zinefesztivál több mint három éve indult, amikor is egy csapat hazai grafikus, animátor és képzőművész úgy gondolta, hogy a magyar zinekultúra nincs kellőképpen összefogva és népszerűsítve, ezért egy akkor egynapos fesztivál keretében összehozta az alkotókat. Akkora érdeklődés volt, hogy a második fesztivált már kétnaposra szervezték és már nemcsak a magyar, hanem a külföldi alkotók is előtérbe kerültek, ami idén csak nőtt, fele-fele arányban vannak hazai és nemzetközi művészek és csapatok. 

Talán azt ma már nem kell magyarázni mik is azok a zinek, de ismételni sosem árt: a zine szó a magazin és fanzine szavak rövidüléséből jött létre. Nem feltétlenül folytatásos, mint egy magazin és nem is feltétlenül rajongói, mint egy fanzine, de közös bennük, hogy legtöbbször kis példányszámú, tematikus kiadványok. Az Ukmukfukk Zinefeszt idén is elsősorban a vizuális és illusztratív zinekre koncentrál, ám nemcsak zinek, hanem ehhez a műfajhoz szorosan kapcsolódó egyéb tárgyak is kaphatóak lesznek (képregények, printek, poszterek, matricák, kitűzők, stb.). 

A fesztiválon főként olyan alkotók lesznek jelen, akik régóta tevékenykednek a műfajban, de néhány újonc is bekerült a válogatásba. Az esemény számos zine premierjének ad helyet, emellett régebbi kiadványok is beszerezhetőek lesznek, így a látogatók a magyar zinekultúra múltját és jelenét is felfedezhetik.

A 3. Ukmukfukk Zinefeszt résztvevői:

Artpool Art Research Center / BooBooks / BPZines / Centrala (UK) / Colorama (DE) / Corvin Rajziskola / Deposit / DobraVaga / ZINE VITRINE (SI) / Double Chin Corp. / Doner Club (IT) / Elías Taño (ES) / Háttérzaj / House (AT) / Hurrikan Press / Icipici press / Illuklasse Kassel (DE) / ISBN könyv+galéria / James Turek (DE) / Klorofill / KOMIKAZE (HR) / KudlaWerkstatt (CZ) / kuš! komikss (LV) / Look Back and Laugh (SI) / MAMA books / Miracle (FR) / Mmmnmnm / NOVO DOBA FESTIVAL (RS) / Oficyna Peryferie (PL) / Posthuman Productions / Risograd (AT) / rotopolpress (DE) / Soybot (AT) / Szurcsik Erika / Symposion (RS) / TONTO (AT) / Vidák Zsolt / Vulkán / ZINA

A vásár mellett extra programok is lesznek: felvezetésként április 25-én a Fiókban lesz japán stílusú könyvkötő workshopÁprilis 27-én, pénteken 19 órától a Kisüzemben Unfaithful Copy néven kiállításmegnyitó lesz olyan szlovén alkotók munkáiból, akik zineket is készítenek: Nevena Alekovski, Simon Kocjancic, Zoran Pungercar és Leon Zuodar. Április 28-án, szombaton Ukmukfukk Zinefeszt buli lesz az Anker'tben Saint Leidal the 2nd, Galactic Jackson és Max Sinclair jóvoltából.

Ukmukfukk merch (Fotó: Lerch Julcsi)

Idén a szokásos matricacsomag mellett kapható lesz egy Ukmukfukk mix kazetta, valamint sketchbook-ok, füzetek, és a fesztivál plakátjai (Farkas Júlia, Kreif Zsuzsanna, Marjai Petra, Sebesvári Soma és Stark Attila képeivel), melyek megvásárlásával lehet támogatni a fesztivált, hogy jövőre is legyen. 

Ukmukfukk Zinefeszt – Hazai és külföldi kiadványok, képregények és poszterek vására

Időpont: április 28. szombat 12.00-19.00 és április 29. vasárnap 14.00-19.00

Helyszín: Anker't (Budapest 1061 Paulay Ede utca 33.)

A belépés ingyenes!

Facebook-esemény | Facebook | Instagram

A 3. Ukmukfukk Zinefeszt plakátjai

süti beállítások módosítása