Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Jön az első hazai gyerekfilm fesztivál

2018. április 04. - dotandline

Április 6. és 8. között, az Akvárium Klubban rendezik meg az első Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, melyen 34 ország 91 gyerekeknek szóló alkotását láthatják az érdeklődők.

A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivállal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a gyerek- és ifjúsági filmek fontosságára, feléleszteni a hazánkban jelentős múltra visszatekintő gyerekfilmes hagyományokat, gyerekfilmgyártást. A Cinemira kifejezetten gyerek- és családi filmeket mutat be rövid animációs, élőszereplős és dokumentumfilm kategóriában.

cinemira_2018.jpg

A versenyprogramba a világ számos országából, többek közt Franciaországból, Indiából, Mexikóból, Németországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból,  Svájcból, Japánból és hazánkból származó kisfilmeket válogatott be a fesztivál előzsűrije. A három kategória (élőszereplős kisjátékfilm, animációs rövidfilm, rövid dokumentumfilm) versenyzőit korosztályoknak megfelelő blokkokban vetítik, a részletes program a fesztivál oldalán böngészhető.

Az animációs kisfilmek között 48 alkotás szerepel három korcsoportra bontva (4, 7 és 10 éves kortól ajánlott blokkokban), melyek közt láthatók a Boxi, a Kuflik, a Bogyó és Babóca, a Hoppi mesék és a Lengemesék egyes epizódjai, valamint a Kippkopp a fűben, A kozmosz nagykövetei és a Kojot és a szikla. Ezen kívül olyan nemzetközi darabok, mint Log Jam széria alkotójának, Alexey Alekseev új filmje, a The HuntMaïté Schmitt a Filmakadémia Baden-Württemberg animációs képzésén készült diplomafilmje egy éhes denevérről, az A priori, vagy nagy kedvencünk, az ukrán Natalia Chernysheva legújabb animációja, a Spider Web, melyben egy pók megtanul csipkét készíteni.

spider_web.jpg

Natalia Chernysheva: Spider Web

Az élőszereplős, animációs és dokumentumfilmes szekciókhoz külön zsűri is van, az animációs zsűri tagjai Aneta Ozorek, a KLIK Amsterdami Animációs Fesztivál művészeti igazgatója és a Visegrádi Animációs Fórum rövidfilmes szekciójának vezetője, Glaser Katalin animációs filmrendező, a FIN, A három nagymamám volt és a Városi legendák alkotója, valamint Gelley Bálint animációs rendező és producer, a CUB Animation társalapítója, az Átjáró Másvárosba széria rendezője.

A fesztivál keretében a Gyerekfilm Akadémia és a BABtér csapata filmes és rajzfilmes workshopokat tart 8-14 évesek számára, amelyek során a gyerekek játékos formában szerezhetnek gyakorlati tudást és tapasztalatot a filmkészítés különböző területiről, a rendezéstől az animációig. A foglalkozásokra ezen a linken lehet regisztrálni.

A Cinemira keretében filmes előadásokon is részt vehetnek a gyerekek, ahol profi filmes szakemberektől tanulhatnak és kérdezhetnek többek közt a gyerek-casting rejtelmeiről, a storyboard készítés technikájáról, vagy szinkrontitkokról. Ez utóbbinál ismert mesehősök magyar hangjaival találkozhatnak, például a Harry Potter-filmek Hermione Grangerét megszólaltató Szabó Lucával, vagy Vuk hangját adó Pogány Judittal. A Cinemira ideje alatt a rendezvénynek helyt adó Akvárium Klub aulája filmes, képregényes és design piaccá alakul.

A részletes program és jegyinformáció a Cinemira oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása