Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Így készült a Kutyák szigete

2018. március 16. - Herczeg Zsófi

Az Entertainment Weekly csapata forgatott egy rövid behind the scenes videót Wes Anderson hamarosan mozikba kerülő stop motion animációjáról, a Kutyák szigetéről, melyből többek közt kiderül, hogy 37 ember készítette a stop motion részeket.

Hardcore stop motion rajongóként sosem tudok elmenni szó nélkül az ilyen videók mellett, mert lenyűgöző látni hogyan jön létre az, amit a moziban 90 percig nézünk és mennyi ember milyen aprólékos munkája van mögötte. A Kutyák szigetének stop motion részeit 27 animátor és 10 asszisztens hozta létre, akiknek nemcsak a mozgatás volt a feladata, hanem az is, hogy személyiséget adjanak a karaktereknek. Mert hiába vannak csodálatos bábok a szuper díszletben, azokat életre is kell kelteni, ami nemcsak a mozgatásukat jelenti. Nagy kihívás különböző alapanyagokból (gumiból, pamutból, szilikonból, drótból) létrehozni valami olyat, aminek aztán személyisége van, de mindezt segítik a szinkronszínészek előre felvett dialógusai is, az animátoroknak pedig a hangot és a látványt kell összeegyeztetniük, vagyis a színészek tulajdonságai a karaktereken is látszódjanak. És akkor az olyan aprólékos munkáról, mint a szájszinkron, még nem is esett szó. A Kutyák szigetében például minden ember bábnak kézzel készített arca volt, cserélhető szájjal, a kutyáknak pedig eleve mozgatható volt az arcuk.

A kutyák járásának lemodellezésére kamerákat raktak valódi állatokra, már ezzel egyfajta karaktert adva a szereplőknek, de még a rendező is küldött videókat az animátor stábnak, amelyekben saját maga mutatta be az általa elképzelt mozdulatokat, gesztusokat és érzelmeket. Nagyot téved, ha valaki azt gondolja, hogy mindegyik animátor ugyanarra képes, hiszen ez csak mozgatás: ahogy minden szakmában, itt is mindenki másban erős és eszerint választották ki őket a feladatra. Van, aki az akciójelenetekben profi, van, aki az apró részletek és az érzelmek kidolgozásában tudja a legtöbbet beleadni, és van, akinek a humoros jelenetek mennek a legjobban.

Még a Berlinale premier előtt adott interjút Wes Anderson az Indiewire-nek, melyben elmondta, hogy negyedik forgatókönyvírónak (Roman Coppola, Jason Schwartzman, Wes Anderson) felkérte Kunichi Nomurát, hogy autentikusabb legyen film Nomura japán származása és kulturális ismeretei miatt. Akira Kurosawa és a Rankin/Bass-féle stop motion animációk mellett Hayao Miyazaki munkássága is hatott Andersonra, aki bevallottan nem volt animációkedvelő a Fantasztikus Róka úr előtt, és az első animációja készítésekor kezdett érdeklődni a japán animációk iránt. Szerinte Miyazaki filmjeit az aprólékosság és a béke jellemzi, egy olyan ritmus, amely az amerikai animációs hagyományban nincs meg. És ez az, ami nagyon hatott a Kutyák szigetére: többször előfordult, hogy Alexandre Desplat zeneszerzővel vissza kellett fogniuk a zenét egy-egy jelenetben, mert az adott pillanat a csöndet, a lassúságot kívánta meg. 

isle_of_dogs_02.jpg

A Kutyák szigete május 3-án kerül a hazai mozikba a Fórum Hungary forgalmazásában, ám már az április 4-én kezdődő Titanicon is lehet látni mint a fesztivál nyitófilmje. A történet főhőse egy 12 éves fiú, Atari Kobayashi, aki ellenszegül a hatalomnak. Mikor a vezetők elrendelik Megasaki városának összes kutyaféléjének száműzését egy Trash Island nevű hatalmas szemétlerakóra, Atari repülővel nekiindul barátja és testőre, Spots keresésére a folyón túl. A szigeten egy csapat korcsba botlik, akiknek segítségével elkezdődik Atari kalandja, mely az egész hatalom sorsát és jövőjét átírja.

A karaktereknek Anderson kedvenc színészei kölcsönzik a hangjukat: Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Greta Gerwig, Frances McDormand és Courtney B. Vance és jó pár japán színész, például Koyu Rankin és Yoko Ono hangján szólalnak majd meg a film szereplői. 

via Entertainment Weekly

süti beállítások módosítása