Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bucsi Réka harmadik filmje debütál a Berlinálén

2018. január 09. - Herczeg Zsófi

A február 15. és 25. között megrendezett Berlinalén versenyzik Bucsi Réka új filmje, a Solar Walk.

Ma hozták nyilvánosságra a 68. Berlinale rövidfilmes versenyprogramját, melyben szerepel Bucsi Réka Solar Walk című 21 perces animációja. A német fesztiválon debütált két éve Réka első egyedi filmje, a LOVE, valamint 2014-ben szintén a Berlinale Shorts programjában versenyzett diplomafilmje, a Symphony no. 42 is.

A Solar Walk egy kozmikus utazás, mely a káosz melankóliájának elfogadásáról szól az egyén és a naprendszer közötti tér és időbeli perspektívaváltásokon keresztül. Az alkotás iránti vágy az animáció egyedi és játékos textúráján keresztül mutatkozik meg.

bucsi_reka_solar_walk_01.jpg

Bucsi Réka: Solar Walk

A Solar Walk eredeti verziója egy 50 perces animáció, melyet a dán Aarhus Jazz Orchestra nevű zenekar koncertjének hátterében vetítenek, ebből készült egy fesztiváloztatásra szánt 21 perces vágat. A rövidfilm gyártása év végén fejeződött be, a hangdizájnere ismét Lukács Péter volt, a zenét pedig Mads Vadsholt dán alkotó szerezte hozzá.

A 68. Berlinalét 2018. február 15. és 25. között rendezik meg, a rövidfilmes szekciójában 22 ország 24 filmje versenyzik többek közt az Arany- és az Ezüst Medvéért. A rövidfilmes zsűri tagja Diogo Costa Amarante portugál filmrendező, aki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét 2017-ben, valamint Mark Toscano amerikai filmes és kurátor, illetve Jyoti Mistry dél-afrikai filmkészítő és akadémikus.

bucsi_reka_solar_walk_03.jpg

Bucsi Réka: Solar Walk

A Solar Walk 50 perces verziója a The Animation Workshop megbízásából, Dániában készült, az animációs alkotócsapat nagy része ugyanaz volt, mint a LOVE-nak. A koncert zenéjét Niels Marthinsen szerezte, az énekes pedig Susi Hyldgaard. A premierre 2017. szeptemberének végén, a Viborgi Animációs Fesztiválon került sor, mely után az az alkotók terve, hogy turnéztatják a műsort: vagy a zenekart és filmet küldik fesztiválokra, vagy összeállítanak egy olyan csomagot, melyben a film mellett szerepel az előadás kottája, így a helyi zenekarok is el tudják játszani. A projekthez készült egy koncertfilm és egy dokumentumfilm is. Réka a Filmalap oldalán lévő interjúban mesélt részletesebben a projektről. Hogy Magyarországon mikor látható ez az 50 perces zenekari műsor, azt még nem tudni, viszont a 21 perces filmet a 6. Friss Húson vetítik először.

süti beállítások módosítása