Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bemutatták a Háry János-rajzfilm digitálisan felújított változatát

2017. december 12. - dotandline

Befejeződött a Kodály Zoltán Háry János című daljátékához 1983-ban készült egészestés rajzfilm digitális felújítása a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésében. A felújított verzió díszbemutatóját december 11-én a Pesti Vigadóban tartották.

A 135 évvel ezelőtt született, és 50 évvel ezelőtt elhunyt Kodály Zoltán munkássága a magyar animációs film számára is ihletadónak bizonyult. Richly Zsolt 1983-as Háry Jánosa különleges adaptáció a hazai animáció történetében: nem irodalmi műre támaszkodik, hanem Kodály Zoltán 1926-os daljátékát veszi alapul, és a többórás eredeti művet egyórás rajzfilmmé dolgozza át. A magával ragadó Háry János-rajzfilmben a groteszk humortól sem mentes kalandokat és a címszereplő mitikussá érlelődő figuráját kísérik az ornamentális stílus szemet gyönyörködtető látványelemei.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója szerint a mai felnőttek többségének meghatározó és maradandó élmény volt a Háry János rajzfilmváltozata, ezért fontos, hogy a mai kor igényeinek megfelelő, digitálisan felújított változata is a közönség rendelkezésére álljon, és így lehessen megőrizni az utókornak Richly Zsolt és Jankovics Marcell 1983-as animációs filmjét.

jankovics_marcell_x_richly_zsolt.jpg

Jankovics Marcell és Richly Zsolt a Háry János felújított változatának díszbemutatóján (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Richly Zsolt, a film figuratervezője és rendezője, valamint Jankovics Marcell, a film animációs rendezője egy rövid kerekasztal-beszélgetés keretében mesélt a már közel 35 esztendős alkotásról. Richly felidézte főiskolás élményeit, amikor bosszantotta, hogy a rajzfilm szakon nem tanítottak magyar népművészetet, pedig már fiatalon is vonzotta ez a világ, ahogyan Kodály művészete is. Jankovics Marcell hozzátette, hogy a János vitéz és a Háry János címük alapján összetéveszthető rajfilmek, de más szempontból egyáltalán nem: a Háry Jánost a Pannónia Filmstúdió egyetlen másik alkotásával sem lehet összekeverni. Jankovics méltatása szerint Richly Zsoltban az a nagyszerű, hogy képes a kép egészével kifejezni dolgokat, nem csak egy-egy figurával vagy arckifejezéssel.

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban. Az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1966-ban. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Pannónia Filmstúdióban, azóta számos rövidfilmet, sorozatot és egy egészestés filmet rendezett. 1988 óta tanít animációs filmkészítést a MOME-n, 2008 óta az intézmény címzetes egyetemi tanára. Munkásságát Balázs Béla-díjjal és Magyarország Érdemes Művésze, majd később Magyarország Kiváló Művésze elismeréssel ismerték el. "Ez az első egész estés rajzjátékfilmem. Úgy érzem az egész vállalkozás jó csillagzat alatt született. A Háry-történet és daljáték régi kedvencem, maga a cselekmény pedig annyira nemzetközi, hogy külföldön is jól követhető és érdekes lehet. A téma pedig, a nagyotmondó öreg huszár meséi – valósággal »kiáltanak« az animáció lehetőségei iránt. Erre majd számos példa látható a filmben…" – mondta Richly Zsolt 1983-ban.

hary_janos_bemutato_3.jpg

A Háry János felújított változatának díszbemutatója a Pesti Vigadóban (Forrás: MMA)

A Háry János a Magyar Televízió megbízásából készült 1983-ban a Pannónia Film rajz- és animációs stúdió III-as műtermében, a Magyar Televízió forgalmazta, jelenleg pedig az MTVA tulajdona. A forgatókönyvet Marsall László írta, a film zenéjét Kodály Zoltán műveiből Ferencsik János állította össze, a producere Budai György volt. A rajzfilmben énekesként Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor és Takács Klára hallhatók, mellettük Szabó Gyula, Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona, Balázs Péter és sokan mások működtek közre a szinkronban. A Háry János több mint két év alatt készült el, 108 000 kockára rögzítették és 60 000 rajzból áll. Magyarországon 1983. május 9-én került a mozikba, majd december 25-én vetítették le először televízióban.

Az MMA titkársága a 2017-es Kodály-emlékév keretében pályázatot nyújtott be a film digitális felújítására, és az így nyert 1,5 millió forintot saját forrással kiegészítve fedezte a munka 6,6 millió forintos költségét. A Háry János 35 milliméteres Color Negativ hordozón állt rendelkezésre. A két szervezet közötti szerződés értelmében az MTVA vállalta, hogy a rajzfilmet manuális és ultrahangos tisztítási technikával és ragasztással előkészítve, majd digitalizálva felújítja. A retusált és színkorrekciós technikával is feljavított, 4K felbontású Háry János-film vetítési jogait az MMA öt évre kapta meg.

Forrás: MTI, MMA

A bejegyzés trackback címe:

https://dotandline.blog.hu/api/trackback/id/tr9613482929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása