Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Glaser Kati melankolikus mikrovilága a képernyőn

2017. augusztus 06. - Herczeg Zsófi

Glaser Kati legújabb animációs rövidfilmje, a Virágnyelv végre tévéképernyőre kerül!

A Városi legendák, a Három nagymamám volt és a FIN rendezőjét párszor már az egekig magasztaltuk összetéveszthetetlen mesélői stílusa miatt, ami tobzódik a bájban, a humorban és a mindennapokból ellesett, kicsit sem hétköznapi pillanatokban. Glaser Kati új filmjével, a Virágnyelvvel a korábbiakhoz képest egy egészen más irányt vett, a humorból visszavett, és egy lassabb, melankolikus hangulatú és a különböző animációs technikákat vegyítő kísérletező rövidfilm született, amelyben azért fel-felbukkan néhány utalás a rendező korábbi munkáira.

viragnyelv02.jpg

A Virágnyelv 2015-ben kapott támogatást a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán és a leírás szerint két XIX. századi könyv inspirálta, melyek az akkoriban használt titkos kommunikációs nyelvek abszurditásáról és más praktikákról, furcsaságokról szóltak. A tízperces film mintha egy kis terepasztalon játszódna, ebben a mikrovilágban pedig még apróbb pillanatokat láthatunk, amiben a szereplők épphogy csak érintik egymás életútját. "A minket körülvevő világ számtalan lehetőséget kínál fel egyszerre, lelkiállapotunktól függ, hogy az adott pillanatot miként éljük meg: jól vagy rosszul. A világegyetem és a mikrovilágunk összefüggései apró részletekben mutatkozik meg: kutyasétáltatás, lepkék, madarak, katicabogár, felhők repülése, halak, papírhajó úszása, falevél hullása, félénk randevú, galambbúgás, zongorajáték…"

Glaser Kati a Filmhunak adott interjúban mesélt a Virágnyelvről, melyben vegyítette a különböző animációs technikákat: "Az egymás mellé rendelést nagyon szeretem. A Virágnyelv még szélsőségesebb volt, amikor beadtam rá a fejlesztési pályázatot. Majdnem jelenetről jelenetre váltottam a technikát. A szinopszis szerint egymástól független jelenetek, olyan dramaturgiai ívvel, ami nem narráció, hanem valami várakozás, bekövetkezés és elengedés. Menet közben már látszódott, hogy ezek a technikák tulajdonképpen illeszkednek, de volt vele probléma. Baromi nehéz technikailag összefésülni úgy a dolgokat, hogy az homogén képet mutasson. Innentől fogva sokkal többre van szüksége az embernek, hogy ezt megcsinálja. [...] Nekem rendezőként nagyon fontos, hogy a különböző technikákról egyrészt tudjam, mit kommunikálnak, másrészt hogyan működnek. Nem tudod úgy megrendezni, ha nem tudod mi az, amiből összeáll."

A Virágnyelv az idei KAFF rövidfilmes versenyszekciójában volt először látható, ám tévéképernyőre csak ma kerül: 23.20-tól az M2-n lesz látható, online itt lehet majd nézni.

Így készült a Virágnyelv

Forrás: Médiatanács

süti beállítások módosítása