Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Csak alkalmazott animáció és más semmi

2017. július 03. - Herczeg Zsófi

A KAFF alkalmazott animációs versenyprogramja azért izgalmas mindig, mert ezeket a kisfilmeket nem nagyvászonra szánják, hanem tévés vagy internetes eléréshez (kivétel persze, ha filmek főcímeiről van szó). Éppen ezért mozivásznon látni őket egészen egyedinek számít, már csak azért is, mert elég nézőpróbáló másfél óra ez, ugyanis ezen művek hossza a pár másodperctől a pár percesig terjed, vagyis jó adag információ ömlik ilyenkor a nézőre. Most – akárcsak két éve – összeszedtük az idei alkalmazott animációkat, amik elérhetők online, így egy csokorban látható mindegyik.  

A 13. KAFF legjobb alkalmazott animációjának Ertsey Donát Áron Tiszta szívvel című alkotását választották, mely a rendező MOME média design szakos diplomamunkájaként készült Till Attila azonos című filmjéhez. Ezen kívül az Országos Diákzsűri megosztott díjat adott Kalászi Benjamin, Horváth Tímea és Filkor Gábor Csak színház és más semmi című sorozat-főcíme és Bucsi Réka LOVE című elsőfilmje között.

Szabó Andrea: Amerikai szépség TV spot

Tévé szpot az Amerikai szépség (1999) című filmhez a Paramount Channel számára.

Mariai Gábor: Artmozik Éjszakája ID szpot 2016

Az Artmozik éjszakájára készített spot filmben egy magányos utazó felfedez egy apró világot, amelyet varázslatos lények népesítenek be. A kisfilm alkotója MOME anim szakos hallgató. 

Huszár Dániel: Boldog ünnepeket kíván a Mastercard

Az ünnepek előtti vásárlás még e távoli völgy lakóit is lázba hozza. Persze szó sincsen fekete péntekről, ennél barátságosabb légkörbe, mosómaci szatócs boltjába térnek be szereplőink, hogy szeretteiknek vásároljanak egy-egy ajándékot. Mackó egy csodaszép szánkót nézett ki kisfiának, ám félretett pénzét nem bankban őrzi, mint manapság a többi állat, hanem egy régi malacperselybe zárva.

Végső Ágota: Dreampire

A Dreampire az első audiovizuális álom-gyűjtő megmozdulás és közösség a világon. Ez a promóvideó az új weboldalukat mutatja be, ahol bárki online felveheti és megoszthatja az álmát.

Halasi Bálint & Lazin Damján: Le Chef

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Francia Intézet együttműködésével szervezett és a MOME animáció és médiadizájn diákjainak részvételével a tavaszi kurzusok hetén megalkotott történet ötlete alapján készült stop-motion spot. A rövidfilm egy francia szakácsról szól, aki beutazza Franciaországot, hogy szokatlan összetevőket gyűjtsön össze Franciaország különböző részeiről egy nagyon különleges ételhez… A Le Chef az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alkalmazott animációs versenyprogramjában is szerepelt.

 Koós Árpád: Mastercard év végi üdvözlet

A Mastercard Europe számára készített animációs rövidfilm, melyet a cég partnereinek küldtek ki év végi jókívánságként. Mivel a Boxi sorozatot nagyon kedvelték, az alkotók annak képi világát használták fel a filmhez, egy kicsit átalakítva a szereplőket.

Csáki László: Miértország - Miért kellenek a spekulánsok?

A spekuláns sokszor kihasználja a gyengéinket: drágán ad kölcsön, vagy lelép, amikor nagyon kellene. Ezzel ugyan megnehezíti a gyengék életét, de hasznuk is jócskán van. 

Pálfi Szabolcs: Miértország - Miért lehet káros a magas államadósság?

A legokosabb, ha az állam takarékos, amikor bővül a gazdaság, de bőkezű, ha rosszul mennek a dolgok. Néha pedig nagyon is jó döntés az eladósodás.  

Samaras Daphne: Think!Legal

A Think!Legal bábanimációval készült magyarázó videó. A komplex terméket egy minimalista, monokróm világon keresztül mutatja be, egy szerethető főszereplő figurán keresztül.

Patrovits Tamás: Tisztességesen veled

A városi futóversenyen csak az ér célba, aki nem fogad el külső segítséget. A kormány korrupcióellenes tájékoztató kampányának promóciós filmje.

 Kovács Eszter & Simon Balázs: Vodafone You - Manifesto

A Vodafone You kampány célja a fiatalok figyelmének a felhívása saját értékeikre, ahol céljaik elérésében a brand egy eszköz, és nem a cél maga. Emiatt a fiatalok által legtöbbet fogyasztott csatornákon - online, illetve moziban - megjelenő kampányfilmek a termék kihangsúlyozása helyett a figyelmet magára a nézőre, illetve egyedi törekvésekre fókuszálják. A központi üzenetet megfogalmazó manifesto film a mindannyiunkban ott rejlő inspirációt, és ennek a fontosságát emeli ki.

Filkor Gábor, Horváth Tímea, Kalászi Benjámin: Csak színház és más semmi

A Csak színház és más semmi című sorozatnak a 2D technikával készült főcíme. A film főbb karaktereit és kapcsolatait mutatja be a régi színházplakátok stílusát idézve.

Ertsey Donát Áron: Tiszta szívvel eleje és végefőcím

Till Attila Tiszta Szívvel című nagyjátékfilmjének animált eleje- és végefőcíme, mely a filmben megjelenő kellék képregényt dolgozza fel önálló zenés animációs klip formájában a film főbb kreatív alkotóinak bemutatása során. A főcímben megelevenednek a film kulcs jelenetei mozgó képregényként.

Patrovits Tamás: Észt hét 2017 szpot

Az Észt Kulturális Intézet által szervezett 2017-es Észt hét filmes programjának hivatalos szignálfilmje.

Seiner Károly: HBO Karácsonyi üdvözlőlap

Az HBO Xmas Card egy ünnepi üdvözlőlap, amelyben az HBO Europe az egész kontinensen átívelő nemzetközi jelenlétét és az egyes országok tradicionális értékei melletti elhivatottságát kívánja bemutatni.

Tobai Botond: KAFF 2015 ID szpot

Egy furcsa emberi figura különös rajzokat készít. Botond két éve mesélt nekünk a szpotról, mely itt olvasható.

Tőkés Anna: Bűn és bűnhődés könyvtrailer

Könyvelőzetes a Random House számára Fjodor Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődés című könyvének új kiadásához.

Bárdos Csaba: Cipelő Cicák

Dorka szomorúan nézi az ölében bohóckodó Lőrit, aki épp a felvidításán fáradozik, amikor egy makk landol a fején. Hátranézve látja, hogy Pepe épp egy újabb dobáshoz készülődik. Lőri egy karate mozdulattal beszáll a makk-csatába. A két cica nem veszik észre a szomorúan hátat fordító Dorkát. Ciró, a pufi cica látja, hogy itt már csak a közös varázslat segíthet. A film második részében egy zenei klippel ismerhetjük meg a gazfickó negyedik cipelő cicát, Zserbót.

Filkor Gábor, Horváth Tímea, Kalászi Benjámin: Django elszabadul szpot

A Django elszabadul című film animált ajánlója a Paramount Channel számára. A promóról itt írtunk korábban.

Csáki László: Értesítés

Könyvtrailer Fehér Béla Tengeralattjáró Révfülöpön című könyvéhez.

Pápai Dániel György, Szabó Ildi: Hendrik Groen  Lesz ez még így se

Könyvtrailer Hendrik Groen Lesz ez még így se című könyvéhez a METU hallgatóitól.

Rebák Tamás: Szily László  Kitolás

Könyvtrailer Szily László Kitolás - Túlélőkalauz kezdő apáknak című könyvéhez a METU hallgatójától.

 Máté András: Drastik Putto - Mohaember

A Drastik Putto animációs technikával készült videoklipjét 2016-ban mutatták be. Az együttes frontembere, Mihalik Ábel így jellemezte a Mohaembert: "Lusta zene a lustaságról. Magamnak írtam egyfajta figyelmeztetésként.” A klip készítője, Máté András 4 hónapig foglalkozott a Mohaemberrel, de állítása szerint a szám és ő azonnal egy húron pendültek. Szerinte egy klip akkor jó, ha a képző- és az alkalmazott művészet határán egyensúlyoz, és működik hang nélkül is.

Vácz Péter: James - Dear John

A híres manchesteri James rock bandának készített videoklipben egy pár kirándulását egy titokzatos macska keresztezi, aki aztán becsalja őket egy sűrű, sötét varázslatokkal teli erdőbe.

Rajcsányi Balázs: Noémo - Bal-jobb

A projekt alkotóinak az volt a célja, hogy a dal hangulatához és szövegéhez illeszkedő, érdekes és változatos, papírból hajtogatott környezetet teremtsenek. A videóban valós papírból készült alkotásokat és CGI-t is használtak.

Filkor Gábor, Horváth Tímea, Kalászi Benjámin: Saverne - Hendrix

Animált 2D-s videóklip egy magányos cowboyról egy furcsa poszt-apokaliptikus világban. "Képzeletének démonjaival küzdve látomásai lassan valósággá változnak, miközben keresi a gyógymódot és megváltást. Ott kinn azonban nincs egyedül.." 

Egely Katalin: Tonolec - Rossz nélkül

Minden mitológiában megtalálható a földi paradicsom utáni vágy és annak keresése. A Tonolec nevű Argentin zenekar legújabb lemezén guarani nyelven éneklő és a guarani őslakosok kultúráját feldolgozó "Tierra sin mal" vagyis "rossz nélküli Föld" mitológia alapján ez a papírkivágásos videoklip arra keresi a választ, hogy az ígéret földje sokkal inkább a természettel és önmagunkkal való harmóniában keresendő. 

Tobai Botond: UNICEF

Ha nincsen biztos táptalaj, a növény elpusztul. Vajon ez igaz a gyermekekre is? Egy kisfiú küzdelmes menekülését követhetjük végig egy egyre pusztuló világban. A szpot a designisso oldalán megtekinthető.

Klingl Béla: Spektrum TV arculat

Az AMC Networks megbízásából a Spektrum TV számára készítettünk új arculatot 2016-ban, melynek részét képezik a nevezett, 3D animációs technikával készült identek. Az arculat a KGB oldalán megnézhető.

Tamás Iván: A rossz idő

Zenés animáció László Noémi verséhez, amely gyerekszemmel mutatja be a rossz időt. Tamás Iván MOME Anim versfilmjéről korábban itt írtunk.

Barabás Árpád: Zete karácsonya

Zete, a Székelyföldi Legendárium rajzfilmjeiből már jól ismert székely kislegény karácsonyra készül. Ki szeretne vágni egy fenyőfát a hagyományos székely ház közelében, ám támad egy jobb ötlete. A Székelyföldi Legendárium csapatának rajzfilmje felhívja a gyerekek figyelmét a karácsonyi fenyőkivágás alternatíváira, egyben állást foglal a túlzott székelyföldi fakitermelés ügyében.

Samaras Daphne: Mailo / Love at First Sight

Mióta Mailo Olaszországban járt, nem tud másra gondolni, csak a tésztára. Ám közben felbukkan egy csinos kutya lány is.

Vácz Péter: Szagos Hörigekkók - Eper

A Szagos Hörigekkók (gyerek)zenekar Eper című száma pont olyan friss és bátor, mint a legőszintébb gyerekrajzok. Nem véletlen, hogy a hozzá készült, pszichedelikusnak is mondható videoklip is ezt a világot idézi a színes zsírkréta rajzokkal, melyeken a szám hőse mellett a zenekar tagjai is feltűnnek.

szagos_horigekkok_eper.jpg

süti beállítások módosítása