Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Galaktikus ebkalanddal frissül a magyar sci-fi animáció

2017. május 20. - Herczeg Zsófi

Klingl Béla új magyar animációs sci-fije, A kozmosz nagykövetei két kutya harmadik típusú találkozását mutatja be jóval az emberiség nagy ugrása előtt. A rövidfilm május 21-én, vasárnap 11.30-tól látható az M2 műsorán.

"[...] a magyar science fiction film majdnem olyan fehér hollónak számít, mint a 'magyar fantasy' vagy a 'magyar horror', de hozzájuk képest valamivel jobb a helyzete." – írta Varga Zoltán A végtelenbe... és haza! – A science fiction műfajának megjelenése a magyar animációs filmben című tanulmányában, melyben szerzői és populáris filmpéldákon keresztül azt mutatja be, hogy a science fiction műfaja milyen módon jelent meg a hazai animációkban. A cikket a szerző azzal az összegzéssel zárja, hogy "[...] animációsfilm-termésünkben valamennyi produkciótípusban képviselteti magát a műfaj: egészen eltérő hangvételű rövidfilmektől kezdve a sorozatokon át az egészestés filmekig inspiratívnak bizonyult a sci-fi az animáció számára, Foky Ottó és Reisenbüchler Sándor szerzői munkáitól kezdve az űrben bolyongó (gyerek)hősök kalandjaiig. S mint a kortárs tendenciák sejtetik – a magyar animációs sci-fi a jövőben is termékenynek ígérkezik." A tanulmányból kiderül, hogy voltak már nekünk olyan animációs sci-fijeink többek közt, mint a Mikrobi és a Mézga Aladár különös kalandjai szériák, egészestés filmként az Egon és Dönci vagy Az idő urai, valamint olyan egyedi animációk, mint a Babfilm, a Békéltető expedíció a Mars bolygóra, a Cosmic Jacuzzi vagy a LOVE.

splash.jpg

Klingl Béla: A kozmosz nagykövetei

A tanulmány példáit gyarapítja, és zárógondolatát erősíti Klingl Béla új animációja, A kozmosz nagykövetei, mely a nagy volument és komolyságot sejtető cím mögött egy 3D-s gegfilmet rejt, főszerepben két neveletlen ebbel. A kilenc perces, dialóg nélküli film a Föld első találkozását mutatja be egy idegen civilizációval 54 évvel ezelőtt. Sztrelka és Belka két kóbor kutya, akiket csellel elfog egy sintér és az asztronauta képzőbe viszi őket, ahol felkészítik őket egy Földön kívüli utazásra. Az űrhajójukat a Jupiter mellett földönkívüliek ejtik fogságba, az ünnepélyes fogadáson pedig a két kutya minden intergalaktikus etikettet áthágva mutatkozik be. 

Klingl Béla: A kozmosz nagykövetei

Klingl Béla 1999-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma MOME) animáció szakirányán, és ugyanebben az évben alapította meg a KGB Animációs Stúdiót Gauder Áronnal és Bóka Igorral. Klingl nevéhez főződik többek közt a szintén 3D-s Boxi-széria (interjú itt), a magyar szuperhős történetét feldolgozó Hunor, valamint több reklámfilm és televíziós munka, illetve élőszereplős filmek vizuális trükkfelvételei, effektjei vagy animációs betétei. A kozmosz nagykövetei című saját ötletén alapuló projektje 2015-ben kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán.

A kozmosz nagykövetei május 21-én, vasárnap 11.30-tól látható az M2-n, online itt lehet majd látni, de később egy ideig visszanézhető a Médiaklikk oldalán is.

A kozmosz nagyköveteit vetítik 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is, melyett június 21. és 25. között rendeznek meg. További információk a KAFF facebook oldalán, illetve honlapján találhatók. Facebook-esemény itt.

süti beállítások módosítása