Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szeiler Péter sorozatterve nyerte a VAF fődíját

2017. május 04. - Herczeg Zsófi

Véget ért a Visegrádi Animációs Fórum, Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfóruma, melyet Trebonban, a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében rendeztek meg 2017. május 2. és 4. között. A VAF-on a korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számmal voltak magyar projektek, de idén csak egy magyar terv lett díjazott.

A VAF 13 rövidfilmes projektje között szerepelt Bárány Dániel A vacsora (Supper) és Andrasev Nadja Szimbiózis (Symbiosis) című egyedi filmterve, a tévésorozatok között pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek, valamint Gelley Bálint Átjáró Másvárosba című szériaterve mutatkozott be másik 8 alkotás mellett. 

A rövidfilmes kategória győztese Joseph Wallace Salvation Has No Name című filmterve lett, mely legközelebb Annecy-ban, a MIFA pitchfórumán fog szerepelni. Joseph Wallace egyébként többször dolgozott együtt Vácz Péterrel, legutóbb a James nevű angol együttesnek készítették a Dear John című stop motion klipet.

A VAF rövidfilmes különdíját a Happy End-del Oscar-shortlistre jutott Jan Saska és Vojtech Kiss Hurikan című projektje kapta. 

szeiler_peter_hajotorottek_3.jpg

Szeiler Péter és Fritz Zoltán: Hajótöröttek

A tévésorozatok között magyar csapat ötletét díjazta a zsűri: Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek című szériaterve nyerte a kategória fődíját. A Hajótöröttek egy 6-12 év közti gyerekeknek szánt ismeretterjesztő sorozat, melynek főhőse Kolos, aki nagyapjával együtt hajótörést szenved és egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak. A Hajótöröttek első része már a tévében is debütált (részletesen itt írtunk róla), nemrég pedig a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán kapott támogatás további 12 részre. A sorozat gyártója a Filmfabriq Kft., producerei Patricia D’Intino, Osváth Gábor és Csornay Péter.

szeiler_peter_hajotorottek_vaf_2017.jpg

Így örül a Hajótöröttek csapata! A képen Szeiler Péter rendező, valamint Patricia D’Intino és Csornay Péter producerek. (Forrás: Szeiler Péter)

A VAF sorozat és tv-speciál kategóriájában külön elismerésben részesült Ivana Šebestová és Katarína Moláková karácsonyi tv-speciálja, a MIMI & LISA.

A rövidfilm, valamint a tévésorozat és -speciál kategória nyertes projektjei 2000 eurós pénzjutalmat kapnak további fejlesztésre, ezenkívül a legjobb sorozatterv, vagyis a Hajótöröttek és a MIMI & LISA továbbjut az ősszel tartott Cartoon Forumra. 

Ilyen volt az idei VAF képekben:

süti beállítások módosítása