Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kurosawa inspirálta Wes Anderson új animációját

2017. március 15. - Herczeg Zsófi

Már másfél éve lehet tudni, hogy Wes Anderson újra animációs filmet készít, de eddig csak annyi volt biztos, hogy ez is stop motion lesz és hogy kutyákról fog szólni. A rendező még mindig fukarkodik az információkkal, de nemrég elejtett pár mondatot a készülő filmről.

Anderson első animációja a 2009-es Fantasztikus Róka úr volt, amely szintén stop motion technikával készült és szintén állatszereplői voltak, az Isle of Dogs viszont a jelek szerint csak technikájában fog hasonlítani hozzá. A most készülő film Japánban játszódik és egy fiatal fiú elveszett kutyája utáni bolyongását követi nyomon. Ám a stop motion technika, a gyerek főhős és az állatszereplők nem jelentik azt, hogy családi film kerekedik belőle.

(Forrás: Mark Dingo Francisco, Behance)

A rendező nemrég vett részt egy ARTE Cinema által szervezett mesterkurzuson, ahol még mindig szűkszavúan nyilatkozott a készülő filmmel kapcsolatban, de két meglepő ihletforrást azért elejtett. Anderson gyerekként imádta az Amerikában népszerű Rankin/Bass-féle karácsonyi tévés különkiadásokat. Ahogy mondta, mindig is szerette a Ray Harryhausen típusú figurákat, de ezek a bábfilmes tv-speciálok voltak azok, amelyek igazán hatottak rá. A készülő film másik ihletője a valaha élt leghíresebb japán filmrendező, Akira Kurosawa, akinek munkássága szinte az egész amerikai filmipart megihlette már a maga korában is. Anderson elmondása szerint az Isle of Dogs egy egészestés animációs Kurosawa-homage lesz, majd hozzátette, hogy a filmet sokkal inkább inspirálta Akira Kurosawa, mint a stop motion animációk. 

Anderson kijelentése után valóban messze fog állni az Isle of Dogs a Fantasztikus Róka úrtól, legalábbis szellemiségében biztosan, és valószínűleg sokkal kevésbé lesz popcorn- vagy családi film, mint Roald Dahl könyvének adaptációja. Ami persze nem baj, sőt, talán végre elrugaszkodik a tőle megszokottól és a saját, félreismerhetetlen 'wesandersonos' stílusában egy újfajta látásmódot jelenít majd meg. 

Az Isle of Dogs tervezett bemutatója 2018-ban lesz a tengerentúlon és többek közt olyan színészek kölcsönzik a szereplők hangjait, mint Bill Murray, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Edward Norton, Greta Gerwig, Scarlett Johansson és Yoko Ono. 

süti beállítások módosítása