Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Észt animációk a Művész moziban

2017. március 07. - dotandline

Március 16-tól jön a 10. Észt Filmhét, ahol négy nap alatt négy vadonatúj játékfilmet vetítenek a Művész moziban, és az észt animáció rajongóit sem hagyják cserben a szervezők. Vadul bulizó észtek a 90-es évekből, fokozódó feszültségek a vadregényes északi tengerparton, abszurd kémtörténet szerelmi szállal, bonyodalmak a pólusok körül – ilyesmire számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a filmekre. A filmvetítések mellett vendégek is lesznek: két elsőfilmes rendező, Triin Ruumet és Vallo Toomla, valamint az észt animáció egyik ásza, Ülo Pikkov.

A 10. Észt Filmhét keretében két animációs blokk látható: március 18-án 16.30-tól Ülo Pikkov retrospektív, március 19-én 16.30-tól pedig az új észt animációkból látható válogatás a Művész moziban. A teljes program a Művész mozi oldalán olvasható.

Időpont: 2017. március 16-29.

Helyszín: Művész mozi (1066 Budapest Teréz körút 30.)

10_eszt_het.png

2017. március 18. 16.30 Huszárik terem

Válogatás Ülo Pikkov filmjeiből (77')

Ülo Pikkov az élő észt animációs legenda, Priit Pärn tanítványa volt. Filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak, és nem ritkán díjjal térnek haza. Rendez, producerkedik, animációt oktat az Észt Művészeti Egyetemen, egy animációelméleti könyv szerzője. A vetítés után élőben lehet faggatni.

ÜRES TÉR (Tühi ruum)
(r: Ülo Pikkov, 2016, észt, 10'18", gyártó: Nukufilm)

A dokumentumfilm és a bábanimáció esztétikáját ötvöző film alapjául Leonhard Lina, az Észt Köztársaság egykori tisztjének története szolgál, aki a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében. Hogy honvágyát enyhítse, kifaragta otthonának kicsinyített mását.

TIK-TAK
(r: Ülo Pikkov, 2015, észt, 9'00", gyártó: Nukufilm)

Az órásmester az időt figyeli, a műhelyében lakó egér pedig az órákat… A Tik-Tak az időt és annak végzetességét jeleníti meg. Az idő metafizikai jellegét kiemelendő az alkotók rengeteg régi órát és óraalkatrészt használtak fel a filmben. Mindannyiunknak „saját idő” adatott, bár a mi időnk valójában ezernyi különböző „időből” áll – ahogy a testünkben minden egyes sejtnek megszabott ideje van az életre és az elmúlásra.

ZEBRA
(r: Ülo Pikkov, 2015, észt, 5'50")

A Zebra közvetlenül a filmre rajzolt animáció. No kamera, no számítógép, no költségvetés... Csak emlékek.

THE END
(r: Ülo Pikkov, 2013, észt, 5'35")

Ülo Pikkov egyik legradikálisabb experimentális munkája. Úgy tartják, hogy a haldokló szeme előtt végigfut az élete. Vajon mit lát a száz éves filmszalag, mielőtt végleg át kell adnia a helyét a digitális adathordozónak? Töredezett filmkockákat, össze-vissza karcolt szalagot vagy valami mást?

A TEST EMLÉKEZETE (Keha mälu)
(r: Ülo Pikkov, 2011, észt, 9'40", gyártó: Nukufilm)

A testünk sokkal több mindenre emlékszik, mint gondolnánk. Emlékszik elődeink bánatára és fájdalmaira, történeteket őriz szüleinkről, nagyszüleinkről és az ő őseikről. De vajon milyen messzire vezetnek vissza testünk emlékei? A rendező a szibériai deportálásoknak állít emléket a filmmel.

DIALOGOS
(r: Ülo Pikkov, 2008, észt, 04'50", gyártó: Eesti Joonisfilm)

A Dialogos egy kísérleti film, melynek minden vizuális elemét magára a film nyersanyagára rajzolták. Abszurd humorral szól a modern "high-tech" társadalomról, amelyben túl sok jelrendszert használnak. Egy napon a könyvek magukhoz ragadják a hatalmat, és megsemmisítik a számítógépeket... 

dialogos.jpg

AZ ÉLET ÍZE (Elu maitse)
(r: Ülo Pikkov, 2006, észt, 11'40", gyártó: Eesti Joonisfilm)

A film a szerelem és az étel kapcsolatát vizsgálja. A tápláléklánchoz hasonlóan létezik szerelemlánc, vagyis ahhoz, hogy szeressünk valakit, az illetőnek szintén szeretnie kell. Pikkov fekete humorral boncolgatja a szerelem lényegét, hogy eljusson az élet ízének meghatározásáig.

taste-of-life_07.jpg

A MAJOM ÉVE (Ahviaasta)
(r: Ülo Pikkov, 2003, észt, 11'52", gyártó: Eesti Joonisfilm

Az állatkertbe tévedt részeg Télapó minden ruháját elnyeri a majom, ezért a Télapó helyett tévedésből őt viszik el a detoxikálóba. A majom meglepően rövid idő alatt sikeresen beilleszkedik  az emberek világába, de visszavágyik az állatok közé.

year-of-the-monkey-03.jpg

BERMUDA
(r: Ülo Pikkov, 1998, észt, 10'54", gyártó: Eesti Joonisfilm)

Szerelmi háromszög-történet egy sellőről, egy falábú matrózról, egy furulyázó kentaurról és az egymástól való függésről.  A szereplők nem mondhatók egyértelműen rossznak vagy jónak. Mindannyian nagy változásra vágynak, ám amikor az eljő, ők megragadnak a múltjukban. A jövőtől való félelem nevetségessé, de egyúttal emberivé teszi őket.

bermuda_03.jpg

2017. március 19. 16.30 Huszárik terem

Új észt animáció (70')

URBANIMATIO
(r: Hardi Volmer, Urmas Jõemees, 2016, észt, 8'00")

Dokumentumfilm az építészet életre keltéséről az animáció és a zene segítségével. Az alkotók a világ 15 városában készült épületfotókat felhasználva hyperlapse technika segítségével „élőben követhetővé tették az idő pusztító munkáját”.

SUMA (Šuma)
(r: Lucija Mrzljak, 2016, észt-horvát, 6'12")

Szívmelengető animáció egy lány és egy fa barátságáról.

suma2.jpg

PENELOPE
(r: Heta Jäälinoja, 2016, észt-finn, 4'00", gyártó: Észt Művészeti Egyetem)

Penelope felébred. Csengetnek. Nagyon nagy a rendetlenség…

A BELSŐ VILÁGON KÍVÜL (Siseilmadest väljas)
(r: Helen Unt, 2016, észt, 10'39", gyártó: Eesti Joonisfilm)

A légy a lábát dörzsölgeti. Férfi és nő, bent és kint, egyensúly bennük és közöttük. A légy repül. A csigák hintáznak. A légy repül.

FATCULA
(r: Martinus Daane Klemet, 2016, észt, 9'05", gyártó: Eesti Joonisfilm)

Gót horror elemekkel fűszerezett animáció egy sportklub és a mellette nyílt szépségklinika konkurenciaharcáról. Bár az utóbbi erőfeszítések nélküli gyors eredménnyel kecsegteti a klienseket, a tulajdonosában van valami gyanús.

Észt Kulturális Alap díja: legjobb animáció

TELTHÁZ (Täismaja)
(r: Kristjan Holm, 2016, észt, 17'00")

Kristjan Holm ház-trilógiájának harmadik részében a fárasztó munkanap végén a postás találkozik jövendőbelijével...

MADÁRINFLUENZA (Linnugripp)
(r: Priit Tender, 2016, észt, 9'40", gyártó: Eesti Joonisfilm)

Történet egy férfiról és egy kígyóról, egy alkoholfüggő pingvinről, a madarak eltűnéséről, az almafáról és az almákról, gyökerekről és gyökértelenségről. A paradicsomból való kiűzetés mítoszán alapuló allegória a Kígyónő és a Madárember szerelmi drámáját beszéli el, mely intő üzenete ellenére egy megható történet.

VELODROOL
(r: Sander Joon, 2015, észt, 6'11")

Egy dohányfüggő kerékpáros kifogy a füstölnivalóból, ezért részt vesz egy versenyen, melynek fődíja egy csomag cigaretta. A győzelem érdekében fura emberektől kell segítséget kérnie.

Frederikstad Animációs Fesztivál Grand Prix

süti beállítások módosítása