Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Milliós nézettséggel hódít a 35 éves magyar rajzfilm

2016. december 10. - Kalocsay Gergely

Éppen ma ünnepli 35. születésnapját a Vuk című rajzfilm, amely a legcsodálatosabb ajándékot kapta rajongóitól: a lankadatlan szeretetet.

Igaz ugyan, hogy a Magyar Televízió már 1981 tavaszán levetítette négy epizódban, de egy hirtelen ötlettől vezérelve a Pannónia Filmstúdió vezetősége úgy döntött, hogy karácsonyra moziba viszik az alkotást. 1981. december 10-én a Corvin Filmszínházban mutatták be a nagyközönségnek, ekkor kezdődött a rajzfilm diadalmenete. Annak ellenére, hogy már a tévében is több százezren látták, a bemutató első három hetében már több mint 338.000 nézője volt a mozikban, 1986. december 31-ig pedig összesen 2.165.261 nézőt szedett össze.

vukegymillio.JPG

A Kedd Animációs Stúdió Youtube-csatornája – amely egyébként az egyik legnézettebb magyar csatorna – korábban is pártfogója volt a klasszikus magyar rajzfilmeknek, azt azonban senki nem sejthette, hogy az idén nyáron feltöltött Vuk ekkora nézettséget produkál. Négy hónap alatt ugyanis több, mint egymilliószor nézték meg az online felületen a digitálisan felújított filmet, ami elképesztő eredmény. Átlagosan ez naponta 7500 megtekintést jelent, tehát ha az éjszakai időszakot nem számoljuk, óránként félezer alkalommal csendül fel a "fürge rókalábak" egy-egy otthonban világszerte. Dargay Attila egyéb rajzfilmjei sem panaszkodhatnak, a Szaffi már átlépte a kétszázezer megtekintést, a Lúdas Matyi pedig lassan eléri a félmilliót.

A születésnapos rajzfilmről itt olvashattok még rengeteg érdekes dolgot, amit tavaly gyűjtöttünk össze nektek.

süti beállítások módosítása