Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációkban nem lesz hiány néhány napig

2016. november 22. - dotandline

Szerdán kezdődik több budapesti helyszínen az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Liszka Tamás alapító igazgató a program sokszínűségére a legbüszkébb: "Tizennégy év alatt eljutottunk odáig, hogy a világ minden tájáról özönlenek az animációs filmek."

"Csak a rövidfilmes versenyprogramba több mint 1300 filmet neveztek idén, és abból válogattuk ki azt a harmincat, amit a zsűri elé bocsátunk. Az egészestés filmeknél régebben annak örültünk, ha 4-5 filmet be tudtunk mutatni, most 13 új egészestés animáció került a műsorba" – mondta el az MTI-nek a fesztiváligazgató.

liszka.jpg

Orosz Anna Ida, Liszka Tamás és Piotr Kardas a tavalyi Anilogue-on (Fotó: Anilogue Facebook)

Az Anilogue szerdától vasárnapig rengeteg különleges programmal várja a közönséget. A partnerfesztiválok válogatásait is megtekinthetik a nézők: "A svájci Badenből a Fantoche fesztivál hozza el a legnagyobb sikereit, Brüsszelből a Carton d'Or jelöltjeiből kaptunk válogatást, de itt lesz egy lengyel, egy cseh és egy szlovák fesztivál képviselője, ők személyesen mutatják be, hogy fesztiváljaikon mely filmek szerepeltek a legjobban" – sorolta Liszka Tamás, majd hozzátette: "Igazán sűrű, koncentrált és majdnem teljes képet kap a néző arról, hogy mi történt ebben az évben az animációban Új-Zélandtól Kanadáig, Izlandtól Dél-Amerikáig".

A szervezéssel kapcsolatban elmondta, minden évben külön izgalom, hogy sikerül-e támogatókat találni. Minden évben kiderül, hogy nemcsak a közönség soraiban, hanem a szponzorok között is igen sok barátja van az animációs mustrának. "Idén is sokat köszönhetünk az Európai Unió médiaprogramjának, de éppúgy a Nemzeti Filmalapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Visegrádi Alapnak. Úgy tűnik, támogatóink is fontosnak tartják és szeretik ezt a fesztivált" – emelte ki Liszka.

Pedig az Anilogue nem tartozik a legnagyobb animációs seregszemlék közé. Akadnak kéthetes, vörösszőnyeges fesztiválok, a budapesti egy közepes nagyságú fesztivál. "Ez azt jelenti, hogy programban nem szenvedünk hiányt, szívesen küldenek hozzánk filmeket a világ bármely pontjáról, rangot ad, hogy a filmek itt szerepelnek, de a fesztivál mégis elég közvetlen marad. A rendezőkkel, érkezzenek akár Koreából, Japánból, Franciaországból vagy Amerikából, egy kávé mellett a közönség is elbeszélgethet arról, hogyan készültek a filmjeik, hogy látják az animáció jövőjét. Tehát az Anilogue családias, viszont nagyon gazdag a programja, és ugyanazokat a filmeket lehet látni, mint mondjuk Annecy-ban vagy Ottawában, a világ legnagyobb animációs fesztiváljain" – foglalta össze Liszka.

cafard_2.jpg

Jan Bultheel: Cafard – Hazaút a pokolból

Az Anilogue számos versenyfilmjéhez érkeznek alkotók. Az egyik egészestés versenyfilmet, a belga Jan Bultheel Cafard – Hazaút a pokolból című munkáját nem a rendező vagy a producer, hanem a szereplőknek a hangjukat adó színészek kísérik el. "Ezt az aspektusát az animációs filmeknek eddig még nem is nagyon jártuk körül, kevés szó esett arról, hogy az animációs színészeknek miben különbözik a munkája a filmben vagy színházban szereplő színészekétől." Azokkal az alkotókkal, aki elkísérték a filmjeiket, a vetítés után is találkozhat a közönség, emellett szombat délelőtt az Urániában számos alkotó részvételével szerveznek beszélgetést.

A versenyen kívüli programban szerepel a Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című japán cyber-thriller és Bill Plympton Kaliforniai bosszú című filmje is. "A Páncélba zárt szellemnek már egy korábbi egészestés epizódját be tudtuk mutatni pár éve. Az animének és a műfajon belül a Ghost in the Shell-nek is hatalmas a rajongótábora. Az újabb történetben egy titokzatos politikai merénylet és egy ártatlanul vádolt hős igazságkeresése az alapsztori. Ami miatt a legtöbben szeretjük ezt az univerzumot, az a japánokra annyira jellemző futurisztikus jövőkép, amelyben azonban mindig megjelenik a tradíciókhoz való kötődés, az aprólékosan kidolgozott látványvilág" – mesélte a fesztiváligazgató.

bill_plympton_revengeance.jpg

Bill Plympton: Kaliforniai bosszú

Bill Plympton visszatérő vendége a fesztiválnak, nagyon termékeny alkotó, igazi csodabogár, különlegesség az amerikai animáción belül is, mert nem hagyatkozik az amerikai stúdiórendszerre, hanem külön úton jár, ahogy Liszka Tamás jellemezte. Plympton animációs látványvilágának és sajátos stílusának világszerte vannak rajongói. A Kaliforniai bosszú különlegessége, hogy a rendező ezúttal a Kickstarteren, közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a költségvetést.

Az 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált november 23. és 27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban rendezik meg. A részletes műsor az Anilogue honlapján olvasható.

süti beállítások módosítása