Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációs kalandfilm debütál a hétvégén

2016. november 10. - Herczeg Zsófi

Hétvégén lesz a premierje Kovács Márton, Nagy Márton és Hermán Árpád animációs kalandfilmjének, Az égig érő fának, melyre 2015-ben kaptak támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. Az akkor még sorozatként indult animáció pilot része a Küszöb alcímet viseli, de azóta az alkotók már egészestés filmben gondolkodnak, így egyelőre nem adtak be pályázatot a Médiatanácshoz újabb részekre.

az_egig_ero_fa_1.jpg

Az égig érő fa – A küszöb magyar mesei és mitológiai elemekkel mutatja be egy táltos fiú és három harcos kalandját, akik megmásszák az Égig érő Fát. Nimród rémálmában újraéli mesterének, elveszítését a Sárkánnyal vívott ütközetben. Mikor magához tér, csapattársai, Zoárd, Zille és Gilvád éppen azon tanácskoznak, milyen úton érik el a Fa világába vezető Küszöböt. Nimród, mestere tanításai alapján vezeti őket, a csillagokat követve, míg, viszontagságos úton át a Küszöbhöz érkeznek. A csapat hátrahagyja Nimródot, hiszen felkészületlennek tűnik egy a kalandra. Mikor azonban egy félelmetes szörnyeteggel kerülnek szembe és alul maradnak a küzdelemben, Nimród menti meg őket, varázserejét és tudását felhasználva. A csapat végül újra együtt folytatja útját a fa koronája felé.

A szereplők szinkronhangjait Baráth István (Nimród), Kosik Anita (Zile), Kőszegi Ákos (Zoárd) és Fodor Tamás (Öreg Táltos) adják, a narrátor pedig Kovács Nóra.

Kovács Márton, Nagy Márton és Hermán Árpád is a MOME animáció szakán végzett. Kovács Márton 1986-ban született Veszprémben. 2011-ben Nagy Mártonnal és B. Nagy Ervinnel közösen készítették MOME Anim diplomamunkájukat, a Patrick és Theo – A férfi, aki szerette a palacsintát című negyedórás animációt, melyet egy gyerekeknek szóló sorozat pilotjának szántak. A széria ötletével egyébként a 2010-es, Sopronban tartott Cartoon Forumon is részt vettek. Kovács Márton 2009-ben Erasmus ösztöndíjjal a belga Royal Academy of Fine Arts (Gent) animáció szakán tanult, majd 2011-ben az Animation Sans Frontieres (ASF) nemzetközi programsorozatában vett részt. Animátorként a Cinemon Entertainment-nél szerzett szakmai tapasztalatot a Wumblers című sorozat készítése során. Jelenleg a Bab Berci kalandjai című sorozatát készíti (az első rész megtekinthető itt), valamint Richly Zsolt Luther Márton élete című szériáján dolgozik figuratervezőként. Mindkét sorozat szintén a Médiatanácstól nyert támogatást.

Nagy Márton 1984-ben, Budapesten született. 1998 és 2003 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult, 2005-től 2011-ig a MOME animáció szakos hallgatója volt, ahol Kovács Mártonnal és B. Nagy Ervinnel készítették a Patrick és Theo – A férfi, aki szerette a palacsintát című diplomafilmjüket. 2009-ben a Willem De Kooning Akadémián Rotterdamban tanult, 2011 és 2012 között pedig részt vett az Animation Sans Frontieres programban. Animátorként a budapesti Cinemon Entertainment-nél a Wumblers (2007) és a Lola Mesék (2009) című sorozatokban dolgozott, azóta többek közt szintén a Bab Berci kalandjai széria készítésében vesz részt.

Hermán Árpád a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakán végzett 2004-ben, majd 2011-ben a MOME animáció szakán diplomázott, ahol Büdöske (2007) és a Sajnálom (2011) című abszurd rövidfilmjeit is készítette. 2009-ben az Escola Superior de Artes e Design de Caldas da Rainha-ban tanult, 2012-ben pedig elvégezte a BFA forgatókönyvíró-rendező kurzusát. 2015 szeptemberében csatlakozott a MOME Anim oktatói gárdájához, a BA képzésben tanít animációs tervezést és digitális technikákat.

az_egig_ero_fa_4.jpg

Az égig érő fát november 12-én, szombaton 11.25-kor adja le az M2, online itt lehet majd nézni.

Kovács Márton tumblr oldalán láthatók korai concept artok, a napokban pedig már frisseket is töltött fel (nézzétek meg ezeket is, nagyszerűek), de nekünk is küldött pár érdekes képet. Ezek alapján tényleg kívánjuk az egészestés Az égig érő fa filmet, de egyelőre a 12 perces pilottal kell beérnünk szombaton. 

Képkockák a filmből

Karakterek

Concept artok

Forrás: Médiatanács | Kovács Márton | KAFF | MOME Anim

süti beállítások módosítása