Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ha az Indiana Jones-ból animáció készülne...

2016. szeptember 30. - Herczeg Zsófi

Öt év után végre elkészült Patrick Schoenmaker Indiana Jones-hommage animációja, a The Adventures of Indiana Jones.

A karakter dizájnerként és animátorként dolgozó Schoenmakert még 2011-ben kérte fel a Lucasfilm és az ACME Archives, hogy tervezzen plakátot egy fiktív Indiana Jones filmhez, az Escaping the Tomb-hoz. Aztán a Lucasfilm elvetette ezt az ötletet, de a plakát elkészült, Schoenmaker pedig továbbgondolta.

A csupán 100 másodperces videó inkább egy főcímhez hasonlít, de annyira jól sikerült, hogy a rajongók már most elkezdtek kampányolni egy animációs Indiana Jones-filmért vagy sorozatért. Mivel az Indiana Jones jogai a Lucasfilmnél vannak, még az is lehet, hogy a videót látva rájönnek, hogy meg kéne csinálni egy Indiana Jones-animációs filmet vagy sorozatot, és csak remélhetjük, hogy nem 3D-s (mint a szintén Lucasfilm égisze alatt készülő Star Wars: Lázadók), hanem 2D-s verzióban.

Schoenmaker már gyerekkora óta rajongója az Indiana Jones-filmeknek, mert szerinte teljesen rabul ejtő alkotások és olyan erejük van, hogy örökre meg tudják változtatni az embert. A Kristálykoponya királysága és Az utolsó kereszteslovag között 19 év telt el, Schoenmaker pedig nem akart még 19 évet várni egy újabb Indiana Jones-darabra, ezért készítette el ezt a rövid videót. Mivel korábban már készített animációs karakterterveket a Lucasfilmnek az ACME Archives felkérésére, ezért ezt a vonalat gondolta tovább. Eleinte inkább csak a megfelelő stílust kereste, egyfajta limited animation külsőt, de aztán ahogy fejlődött az animáció, úgy fejlődött vele a stílus is. Az Inverse interjújában például azt mondta, hogy ugyan az első három film a nyolcvanas években készült, de a történet a harmincas években játszódik, így valamennyire ezt a két korszakot szerette volna összehozni az animációs film látványában is, ezért lett 2D-s. Valamint hozzátette, hogy nem lehetett túl egyszerű, rajzfilmszerű a látvány, mert akkor együgyűvé vált volna és elveszett volna belőle az izgalom és a veszély. Szerinte ezért nem is készült eddig animációs verzió Indiana Jones történetéből, mert a gyerekeknek nem lehet szétrobbanó fejű embereket és nácikat bemutatni, Indiana Jones pedig ilyen kalandok nélkül nem létezhet. 

patrick_schoenmaker_indiana_jones_animation.jpg

Az ACME Archives felkérésére készült Escaping the Tomb plakát (2011)

A holland alkotó a Traditional Animation oldalnak azt is elmondta, hogy azért készült ilyen sokáig a videó, mert szabadúszó művészként más munkái is voltak, amivel kereste a pénzt, ezt meg szerelemből csinálta, így ideje is kevesebb volt rá. Aztán rájött, hogy ez így nem igazán tartható, ezért kevesebb munkát vállalt, és végülis 8-9 hónap alatt hozta össze a közel másfél perces filmet. Schoenmaker mindenképp teljesen kézi rajzzal szerette volna létrehozni, vagy legalább kézirajz hatású animációt szeretett volna. Ehhez leginkább TvPaint-et és After Effects-et használt, de az interjúban részletesen is elmeséli az alkotás technikai részleteit. A holland animátor azt is kiemelte, hogy mivel egy olyan franchise-on dolgozott, amit mindenki ismer, ezért kicsit meg volt kötve a keze, el kellett érnie egy bizonyos szintet és úgy kellett megcsinálnia, hogy az a rajongóknak is kielégítő legyen és közben az Indiana Jones univerzumba is beleilljen. Majd arra a kérdésre, hogy készít-e még Indiana Jones rövidfilmeket, azt válaszolta, hogy egyelőre ennyit, mert mióta családja van, nem megy olyan könnyen ingyen, szerelemből dolgozni. A Traditional Animation interjújából az is kiderül, hogy animációs szempontból kik voltak rá nagy hatással, és hogy a Batman: A rajzfilmsorozatot tartja az egyik legsikerültebb animációs adaptációnak egy már meglévő filmes franchise-ban.

Patrick Schoenmaker honlapján és blogján még rengeteg látványterv található, de itt van néhány. Azt is érdemes megnézni, hogy a Csillagok háborúját hogy gondolta újra 2D verzióban.

via Traditional Animation

süti beállítások módosítása