Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs dokumentumfilmek a BIDF-en

2016. szeptember 21. - dotandline

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) harmadszorra rendezik meg, amiről végre mi is be tudunk számolni, ugyanis a programok között szerepel két animációs dokumentumfilm is. 

Szeptember 24. és október 2. között négy helyszínen lehet majd több tucat dokumentumfilmet nézni, melyek után közönségtalálkozót is tartanak az alkotókkal vagy meghívott szakemberekkel. Sós Ágnes, dokumentumfilm-rendező és egyben a fesztivál főszervezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy "a dokumentumfilm trendi, fiatalos műfaj, azzal szemben, amit sokan gondolnak róla, valójában játékfilmek ezek a produkciók valós hősökkel. A merítésben olyan rangos filmfesztiválokon szereplő alkotásokból válogattunk, mint a Berlinale vagy a Sundance Filmfesztivál." 

life_animated_9.jpg

Roger Ross Williams: Mesés élet

Az idei BIDF versenyprogramjába bekerült egy Sundance-et megjárt, majd ott rendezői díjjal is jutalmazott alkotás, a Mesés élet, mely több fesztivál közönségdíját is elhozta (Full Frame Film Festival, San Francisco International Film Festival,  Berkshire International Film Festival, stb). A film rendezője, Roger Ross Williams a 2010-es Music by Prudence című rövid dokumentumfilmért Oscar-díjat is nyert, a Mesés életben pedig egy autista fiú történetét dolgozza fel, melyben nem csak a Disney-kötődés miatt, hanem illusztratívan is megjelennek animációs szekvenciák. A BIDF másik dokuanimja, a 2010-ben készült A zöld hullám a versenyen kívüli 'Menekült' szekcióban mutatkozik be és az archív felvételek mellett rekonstrukciós céllal szerepeltet animációs részeket. A film egy megrázó erejű dokumentumkollázs, amely megpróbálja bemutatni az Iránban 2009-ben kitört Zöld forradalmat és az abban részt vevő emberek világát.

A BIDF teljes programjáról és a jegyárakról, valamint a helyszínekről a honlapon olvasható információ. 

the_green_wave_2010_2.jpg

Ali Samadi Ahadi: A zöld hullám

Mesés élet (Life Animated | r: Robert Ross Williams | 2016 | 91’ | USA)

2016. szeptember 27. l Ódry Színpad l 11.00
2016. szeptember 27. l Premier Kultcafé kisterem l 18.30
2016. szeptember 28. l Kazimír Étterem l 15.00

Owen Suskind egy hároméves, életvidám, energiával teli kisfiú, aki egyik pillanatról a másikra elveszíti beszédképességét. Látszólag nincs kiút, Owen autista. Egy napon édesapja egy Disney-rajzfilmfigura hangján szól Owenhez, mire csodák csodájára a kisfiú egy filmbéli dialógussal válaszol. Kiderül, hogy Qwen a rajzfilmek segítségével képes kommunikálni. A mindenki által ismert Disney-jelenetek egybeolvadnak életének mindennapjaival, a karakterekkel való azonosulás és együttérzés pedig segíti őt a világ értelmezésében. A fiú történetében rejlő mélyebb tartalmak nem hagyják nyugodni a nézőt: vajon tényleg az a valódi világ, amit mi annak hiszünk? Mindeközben együtt sírunk és örülünk az immár felnőtt fiúval, aki próbálja valóra váltani élete nagy álmát.

A zöld hullám (The Green Wave | r: Ali Samadi Ahadi | 2010 | 80' | Németország)

2016. szeptember 27. l Kazimír Étterem l 13.30
2016. október 1. l Olasz Kultúrintézet l 16.15
2016. október 1. l Ódry Színpad l 18.15
2016. október 1. l Kazimír Étterem l 14.00

A zöld a remény színe. És az iszlámé. Iránban a 2009-es elnökválasztás a változás reményével kecsegtetett, azzal, hogy véget ér a diktatúra. A várakozások ellenére, megdöbbentő módon, a hatalmon levő ultrakonzervatív populista Mahmoud Ahmadinejad győzött a Zöld forradalom kulcsfigurája, Mir-Hossein Mousavi elnökjelölttel szemben. A választási csalás egyértelmű volt. A fel-feltámadó demonstrációkat a kormányerők rendre kegyetlenül leverték. Magánemberek telefonnal és fényképezőgéppel készített felvételei, facebook üzenetek és blogok szövegei tanúsítják, micsoda elképesztő mértékű és erejű volt az erőszak: tömegeket vertek meg kegyetlenül, szúrtak le kíméletlenül, lőttek agyon, tartóztattak le vagy épp raboltak el. Rengetegen tűntek el örökre, nyom nélkül. Nem maradt más utánuk, csak a megszámlálhatatlan halott és sebesült, és ezzel egy új, mélységes seb keletkezett az irániak szívén.

süti beállítások módosítása