Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy elítéltről szóló dokumentumfilm lett a CineFest legjobb animációja

2016. szeptember 17. - Herczeg Zsófi

Ma este hirdették ki a 13. Jameson CineFest nyerteseit, ahol többek közt animációs alkotásokat is díjaztak.

Idén az animációs versenyszekcióban 12 film szerepelt, köztük két magyar darabbal: Andrasev Nadja MOME Anim diplomamunkájával, A nyalintás neszével, valamint Kőszegi Tamás The Copyist című rövidfilmjével. A kategória fődíját a miskolci kötődésű Dargay Attila után nevezték el, ezt idén Steve Bache, Mahyar Goudarzi és Louise Peter négyperces, rotoszkópos technikával készült alkotása, a Szemet szemért című animáció nyerte. Az animációs dokumentumfilm egy amerikai elítélttel, Frederick Baer-rel való interjú alapján készült, aki az indianai állami fegyházban több mint egy évtizede vár a kivégzésére gyilkosság és erőszak miatt. Az interjú eredeti verziója egyébként megtalálható youtube-on, ennek a hang- és képanyagát használták fel az animációhoz.

A zsűri indoklása: "A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal."

eye_for_an_eye.jpg

Steve Bache & Mahyar Goudarzi & Louise Peter: Szemet szemért

A Cinefest idén először hirdette meg a CineNewWave versenyprogramotmelyre Magyarországon élő 18 és 35 év közti fiatalok nevezhettek 2015-ben vagy később készült, maximum 30 perces alkotásokkal, és elsősorban magyarországi filmes képzéssel foglalkozó intézmények vizsgafilmjeit, vagy az oktatás során készült munkáit várták a szervezők. A rendezvény indulása óta kiemelt céljuk az új hangok keresése, akikre aztán később hosszú távon oda lehet figyelni, a CNW-vel pedig a fiatal magyar rendezőtehetségeket szerették volna megismertetni a fesztivál közönségével. Ebbe a blokkba  végül 17 film került, köztük négy animációval: két elsőfilmmel (Tóth Luca: Superbia, Bucsi Réka: Love) és két diplomafilmmel (Dell'Edera Dávid: Balkon, Kántor Péter: Ujj a ravaszon).

A CNW kategória győztese egy élőszereplős film, Hartung Attila SZFE-s diplomafilmje, a Mindig csak lett, de emellett különdíjat is osztottak a legszebb képi világért, melyet Dell'Edera Dávid MET-en készült diplomamunkája, a Balkon kapott. A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. A Balkon idén nyáron az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyszekciójában is különdíjas lett, a hazai premierje pedig a miskolci Cinefesten volt.

A zsűri indoklása: "Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért."

dell_edera_david_balkon.jpg

Dell'Edera Dávid: Balkon

Forrás: MTI | Origo Filmklub

süti beállítások módosítása