Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szavazz magyar animációs videoklipekre!

2016. szeptember 11. - Herczeg Zsófi

Tavaly egy csapat fiatal megszervezett egy hiánypótló eseményt, az első Magyar Klipszemlét, a magyar vonatkozású zenei videók első hazai versenyét a Toldi moziban. A cél az volt, hogy a tucatszámra készülő videoklipek ne süllyedjenek el az éter zugaiban, hanem kapjanak kellő figyelmet a média, a szakma és a rajongókon kívüli közönség számára is egy független rendezvény során, ahol nagyvásznon lehet ezeket az eredetileg televíziós, illetve internetes vetítésre szánt videókat megtekinteni.

Az első Magyar Klipszemlére az elmúlt öt évben készült videókat lehetett nevezni, a 2010 előtti alkotásokat pedig egy külön kategóriában versenyeztették, melyről a közönség döntött egy online szavazás során. A tavalyi eseményen két animációs győztes is lett: az animációs kategória díját nyerte a Wellhello Apu vedd meg című klipje, melyet Bogdán Balázs szabadúszó grafikus és animációs rendező készített a videojátékok 8 bites stílusában, a közönség pedig Pál Balázs Ranbo 13 című, a rendszerváltásról szóló képregény-paródiáját szavazta a legjobbnak, melyet a Neo együttesnek rendezett 1999-ben.

Idén csak a 2015. május 1. óta bemutatott, a tavalyi szemlére nem nevezett videókat lehetett beküldeni. A versenybe jutott klipeket szeptember 29. és október 1. között vetítik majd a Toldi moziban, melynek nyerteseiről a Garai Gáborból, Klág Dávidból, Németh Juciból, Szirmai Gergőből és Tamás Bence Gáspárból álló öttagú zsűri dönt. A háromnapos eseményen a szervezők a Magyar Zenei Menedzserek Egyesületével közösen készülnek egyéb programokkal is: előadások, kerekasztal-beszélgetések, Q&A-k keretében releváns zene- és filmszakmai információkat szeretnének adni a zenészeknek, zenei managereknek és kiadóknak egyaránt.

De a szervezők a Klipszemléig sem hagynak minket verseny nélkül. Az esemény honlapján már elindult a közönségszavazás, ahol a 102 versenyző közül jó pár animációs klipre is lehet voksolni, többek közt a tavalyi nyertes együttes, a Wellhello legújabb klipjére, a Saverne zenekar egész világot megjárt videójára, vagy a Drastik Putto első zenei klipjére, melynek épp a Toldi moziban volt a premierje, és melyre mi is készültünk egy animációs blokkal.

  • Saverne: Hendrix (alkotó: Kalászi Benjámin & Filkor Gábor) 

  • Muriel: Position (alkotó: Tóth András & Kleb Zsófi)

  • Wellhello: A város szemei (alkotó: Zólyomi Gerti & Dudás Flóra & Császár Robi)

  • Drastik Putto: Mohaember (alkotó: Máté András)

  • AK Sediki & CloZee: Roll Wit It (alkotó: Rontó Lili)

  • Half Note City: Poszt (alkotó: Makkay Imre)

  • Kiskalász zenekar: Salátamánia (alkotó: Silye Júlia & Páth Dániel)

  • Little Blueman: Howl (alkotó: Kustán Ádám)

  • Malvo: Yamato (alkotó: Matos Gergely)

  • Audience Killers Patterns (alkotó: Filkor Gábor)

  •  Kertész Mónika: When I am Laid in Earth

Több videó tartalmaz egy kis animált szekvenciát, például a Belmondo The Ultimate Leader című száma (animáció: Ujvári Gyula), a BELAU feat. Szécsi Böbe You and I című dala (animáció: Szabó Péter), vagy a Faktor & Akster Az út című klipje.

Ha valaki hiányolná, van két bábfilm is a versenyzők között (de ezek ugye nem animációk): Váray László és a Colombre Band Hacacáré című dalához Cseh Róbert, illetve a Morningdeer Therapy számához Benjamin Pestalits készített videót.

A klipekre a Magyar Klipszemle honlapján lehet szavazni Facebook-profillal. Esemény itt.

süti beállítások módosítása