Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Luxo Jr. már 30 éves

2016. augusztus 21. - Herczeg Zsófi

Az idén 30 éves Pixar a napokban ünnepelte a Lucasfilmtől független stúdióvá válása utáni első animációjának premierjét: John Lasseter Luxo Jr.-ját 1986. augusztus 17-én mutatták be a számítógépes grafikára specializálódott SIGGRAPH éves konferenciáján. (2013-ban egyébként a SIGGRAPH Számítógépes Animációs Fesztiválon lett különdíjas Ringeisen Dávid és Ruska László MOME Anim diplomamunkája, a Papírvilág.) A Luxo Jr. az amerikai stúdió legemblematikusabb darabja is lett, hiszen a mai napig minden filmjük elején találkozunk az ugráló kis asztali lámpával, és egyben ez volt az első számítógéppel készített animáció, melyet Oscar-díjra jelöltek (végül a német A Greek Tragedy nyerte az animációs rövidfilmes kategória díját).

Lasseternek a Luxo Jr. volt a rendezői debütálása, habár 1984-ben már dolgozott számítógépes animáción az akkor még The Graphics Group csapat tagjaként a Lucasfilmnél, ahol az Alvy Ray Smith által rendezett, szintén CG animáció, a The Adventures of André and Wally B. character desingere és animátora volt. A függetlenné vált Pixarnál a Luxo Jr.-t Lasseternek olyan rövidfilmjei követték, mint a Red's Dream, az Oscar-díjas Tin Toy, a Knick Knack és 1995-ben első egészestés CG animációként a Toy Story.

A Luxo Jr-hoz készült pencil test:

Egy svéd VFX stúdió, a Stiller Studios erre az alkalomra elkészítette a Luxo Jr. remake-jét, csak számítógépes animáció helyet számítógép által vezérelt robotokkal. 

Az FXGuide oldalán olvasható egy részletes beszámoló a film elkészültéről és pár érdekes werkfotó is látható, amiből kiderül, hogy a hommage-t nem terepasztalon forgatták miniatűr kellékekkel, és hogy a kicsinek tűnő robotok valójában 4,5 tonnás Transformers-figurára emlékeztető szerkezetek.

süti beállítások módosítása