Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Alakul a 12. BuSho programja

2016. augusztus 05. - Herczeg Zsófi

Idén már a nyár utolsó napjain elkezdődik az őszi fesztiválszezon: augusztus 30. és szeptember 4. között rendezik meg a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, melyen ismét szép számmal láthatók animációk a Puskin moziban, a Corvintetőn és az Örökmozgóban.

12_busho.jpgA fesztiválra harminc percnél rövidebb élőszereplős, animációs és kísérleti filmeket vártak. Április 30-ig 1038 nevezés érkezett 65 országból, melyek közül a legtöbbet, 152-t Spanyolország küldött be, rögtön utánuk jön Németország 146, majd Franciaország 118 nevezéssel, hazai alkotások közül pedig 63-at regisztráltak. De olyan egzotikus helyekről is érkeztek nevezések, mint Bahrejn, Hong Kong, Irán, Észak-Korea, Kirgizisztán, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, Puerto Rico, Szenegál, Tajvan, Trinidad, Tobago, Uruguay vagy Réunion. Az 1038 film között összesen 175 animáció szerepelt.

Az öttagú előzsűri idén is Rimóczi László, online újságíróból, Csüllög Edina, Észtországban élő és alkotó filmrendezőből, Dér Asia, szabadúszó filmesből, valamint az animációs filmeket válogató Patrovits Tamásból és Orosz Anna Idából állt, akik 74 rövidfilmet válogattak a versenyprogramba (39 élőszereplős, 19 animációs és 16 kísérleti alkotást).

A versenyprogramban szereplő 19 animáció mellett látható még 16 magyar alkotás a hazai panoráma vetítés animációs blokkjában, illetve további 7 film a nemzetközi animációs panoráma szekcióban. Vagyis a 12. BuSho-n összesen 42 animáció látható majd (pontosabban 41, mert Bucsi Réka Love című filmjét két blokkban is vetítik). A fesztiválon tavaly a kísérővetítésekkel együtt közel 70 animációt láthatott a közönség, idén még nem nyilvánosak az egyéb programok, úgyhogy ez a szám még nőhet.

Alább a már biztosan a programban szereplő animációkat válogattuk össze (a trailerekkel a címekre kattintva). A versenyfilmes blokkok beosztását itt, a panoráma vetítések időpontjait pedig itt lehet megnézni (az információs szekció filmjeinek időpontjai is fent vannak, de ezek között nincs animáció).

A versenyprogramban szerepel többek közt Konstantin Bronzit idei Oscar-díjra jelölt We Can’t Live Without Cosmos című alkotása, Nina Gantz sokszorosan (például a tavalyi Primanimán összesen háromszor) díjazott Edmond című stop motion NFTS (National Film and Television School) diplomafilmje, valamint Simon Cartwright szintén az NFTS animációs képzésén készített Manoman című bábanimációja. De MOME diákok diplomamunkái is versenyeznek: az animációs mesterképzésen tavaly végzettek közül Kántor Péter Ujj a ravaszon, Király Krisztián A körömágyszaggató, Takács Anikó Cosmic Jacuzzi, Kopasz Milán Beyond és Andrasev Nadja cannes-i díjas A nyalintás nesze című animációja, valamint a 2013-ban végzett Bucsi Réka első egyedi filmje, a LOVE is. 

A versenyen kívüli magyar animációknak mindig egy külön blokkot szentelnek a szervezők, idén 16 film került ebbe a szekcióba. Itt további MOME diplomafilmeket (Bárány Dániel: Házibuli, Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt, Hanna Carlson: Out of Order, Tompa Borbála: Random Walks, Carlos Rufas Giribets: Machos) és MET animációkat is találunk (Bárczy Örs: Hey Deer!, Orosz Tina: A tizenharmadik királylány, Kádár Réka: Apámmal élek, Szabó Ildikó: Apocryphal Creatures, Mészáros Bori és Rádóczy Zsuzsi: BlackOUT, Szakály Réka és Adorján Éva: Instant, Pataki Szandra: Let's Play) az egyéb diák- és egyedi filmek mellett. 

A BuSho fesztiválon minden évben több zsűri vesz részt: az előzsűrit követően a fesztiválon a nemzetközi zsűri ítéli oda az Arany-, Ezüst- és Bronz BuSho-szobrot, melyek mellett kiosztanak egy-egy díjat a legjobb animációnak (ez tavaly a brazil Pedro Harres Castillo y El Armado című filmje lett), kísérleti filmnek, ötletnek/forgatókönyvnek, vígjátéknak, operatőrnek, alakításnak és a legjobb válogatásnak, de díjat oszt még többek közt az Országos Diákzsűri is. A 11. BuSho-n egyébként három animációs nyertes is lett.

A jegyárakról itt lehet tájékozódni.

satie_parade3.jpg

Koji Yamamura: Satie's Parade

VERSENYFILMEK

riho_unt_isand2.jpg

Riho Unt: The Master

MAGYAR ANIMÁCIÓS PANORÁMA PROGRAM
2016. szeptember 3. 14.00 Örökmozgó

  • OROSZ Tina: A tizenharmadik királylány (3')
  • KÁDÁR Réka: Apámmal élek (6')
  • SZABÓ Ildikó: Apocryphal Creatures (5')
  • MÉSZÁROS Bori & RÁDÓCZY Zsuzsi: BlackOUT (8')
  • MÓDY Luca & RADICS Márton: Escape (3')
  • BÁRÁNY Dániel: Házibuli (4')
  • BÁRCZY Örs: Hey Deer! (6')
  • HARSÁNYI Hajnalka: Hobart (9')
  • BOGNÁR Éva Katinka: Hugo Bumfeldt (12')
  • SZAKÁLY Réka & ADORJÁN Éva: Instant (2')
  • HELSTÁB Martin: Jó étvágyat, bogaram! (16')
  • PATAKI Szandra: Let's Play (2')
  • BUCSI Réka: Love (14')
  • Carlos Rufas GIRIBETS: Machos (7')
  • Hanna CARLSON: Out of Order (7')
  • TOMPA Borbála: Random Walks (7')

barany_daniel_hazibuli_2.jpg

Bárány Dániel: Házibuli

NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS PANORÁMA PROGRAM
2016. szeptember 3. 16.30 Örökmozgó

pokey_pokey3.png

Junije "Jake" ZHANG: Pokey Pokey

süti beállítások módosítása