Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Superbia is ott lesz a 22. Szarajevói Filmfesztiválon

2016. július 21. - dotandline

superbia_sarajevo_2016.jpg

Tóth Luca Superbia című filmje és még két másik magyar alkotás is bekerült a 22. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába. Az augusztus 12. és 20. között megtartott fesztiválon 8 egészestés játékfilm, 21 dokumentumfilm és 10 rövidfilm szerepel a versenyprogramban. Tóth Luca Superbia című animációja és Szőcs Petra Csoszogj úgy című filmje a rövidfilmes szekcióban, Trencsényi Klára Reményvasút című alkotása pedig a dokumentumfilmek között lesz látható. 

superbia_k2.jpg

A Superbia a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglalja több karakter aspektusából is, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel. Tóth Luca első egyedi filmje a cannes-i Kritikusok Hetén mutatkozott be, azóta több neves fesztiválon szerepelt már, itthon pedig a Femtrail vetítésen láthatta a közönség. Szőcs Petra Csoszogj úgy című rövidfilmje egy trauma feldolgozását mutatja be. A történetben az anyuka felbérel egy színészt, hogy helyettesítse a meghalt apát, és segítsen a gyászoló kislányának továbblépni. A Reményvasút Trencsényi Klára első egészestés dokumentumfilmje. Az 1948-ban épült budai gyermekvasútról szóló produkció egyben a mai gyerekek életét, anyagi és érzelmi problémáit, felnőtté váláshoz vezető útját mutatja be. A film az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon a Next Masters szekció Arany Galamb díját, valamint a horvát ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál különdíját nyerte el.

A rövidfilmes versenyprogramban egyébként a Superbia mellett szerepel még egy animáció, a macedón Vladimir Lukash The Falling Girl (Devojkata sto pagja) című tízperces darabja.

A szarajevói fesztiválon több mint kétszáz alkotást mutatnak be az utóbbi egy év filmterméséből, a hangsúly ezúttal is a térség, a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz. Elma Tataragic, a versenyprogram szelektora a szerdai szarajevói sajtótájékoztatón kiemelte: a rövidfilmek mutatkoznak az idén a legérdekesebbnek, ugyanis a témaválasztás jelentős mértékben eltér az eddigiektől. Mint mondta, már nem a háború és az azt követő időszak a téma, hanem teljesen kortárs kérdéseket járnak körül az alkotások.

Az Elia Suleiman palesztin rendezőből, Zeynep Atakan török producerből, Nikola Djuricko szerb színészből, Angeliki Papoulia görög színésznőből és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kurátorából, Thomas Hailerből álló zsűri dönt arról, hogy ki kapja a legjobb filmnek, valamint a legjobb színésznek és színésznőnek járó elismerést, illetve a zsűri különdíját.

A szarajevói filmfesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon 71 fiatal filmes (színész, rendező, producer, forgatókönyvíró, operatőr, újságíró)  vesz részt, köztük Breier Ádám rendező és Pozsonyi Janka kritikus, aki például a Filmhu-nak készített interjút Tóth Lucával, valamint a Kossuth Rádió Belépő című műsorában is szerepelt, ahol Tóth Lucával és Andrasev Nadjával beszélgettek a cannes-i fesztiválról.  

Forrás: MTI | Kép: Superbia

süti beállítások módosítása