Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Annecy-i interjúk a diplomafilmes verseny magyar rendezőivel

2016. július 04. - Herczeg Zsófi

Június 13. és 18. között zajlott az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, ahol három magyar animáció szerepelt a versenyprogramban (Andrasev Nadja: A nyalintás nesze, Dell'Edera Dávid: Balkon, Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér: Candide), két magyar filmterv (Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta: Carpelle, Miklósy Zoltán: Solo Lobo) pedig a fesztivál ideje alatt tartott Nemzetközi Animációs Filmpiac (MIFA) pitch fórumán mutatkozott be. Végül két díjat is magyar alkotás kapott: a zsűri díját hozta el Dell'Edera Dávid az Umbrellával koprodukcióban készült MET diplomafilmje, a Balkon, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rövidfilmterve, a Carpelle pedig a Ciclic Prize-t nyerte el

A fesztiválon személyesen is bemutatkozhattak a versenyprogramban részt vevő filmek alkotói, például az úgynevezett Students' Snack Time programban négy napon keresztül délutánonként a diplomafilmek rendezői beszélgettek Alexis Hunot animációs szakértővel. Mivel a diplomafilmes versenyprogramban szerepelt A nyalintás nesze és a Balkon is, ezért Andrasev Nadja és Dell'Edera Dávid is mesélt MOME, illetve MET animációjáról és persze magukról.

A beszélgetések angol nyelven folytak, Andrasev Nadja többek közt mesélt arról, hogy az élőszereplős filmek világából hogy került az animációsba, hogyan lett később production manager és az első munkája a Limbo Limbo Travel volt, hogy külön rajzórák nélkül is be tudott kerülni a MOME-ra, illetve Hunot kérdezte az animációs szexjelenetekből írt szakdolgozatáról, melyben a rövidfilmek szimbolista, absztrakt és stilizált erotikus szekvenciáit elemezte, és persze A nyalintás nesze című MOME Anim diplomamunkájáról, mely nemcsak a csábításról, hanem a vágyakról is szól. Dell'Edera Dávidot a MET-ről és a jelenlegi hazai animációs ipar helyzetéről is faggatta Hunot, és persze a Balkonról, melyben a hétköznapok unalmas perceiből egy váratlan fordulat mozdítja ki a lakókat, akiknek különböző okai vannak a beszállni ebbe a meglepő eseménybe. Az interjúban végülis elhangzik ez a fordulat, ami egy indokolatlan kiáltás, melyet egyfajta filmzenének és egy erős gesztusnak is szánt a rendező, mellyel abszurddá akarta tenni ezt a hétköznapi élethelyzetet és a nézőt is kizökkenteni.

Andrasev Nadja: A nyalintás nesze

Dell'Edera Dávid: Balkon

süti beállítások módosítása