Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egri animációk a Múzeumok Éjszakáján

2016. június 24. - dotandline

Friss témák, friss szemlélet – animációs kisfilmek fiatal alkotóktól

Június 25-én rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját országszerte és animációs programokkal is várják az érdeklődőket: Budapesten például a Magyar Képzőművészeti Egyetemen lesz az ÁHI csoport animációs kiállítása és vetítése, Kecskeméten a Kecskemétfilm stúdióját lehet meglátogatni, Szentendrén pedig az egri Eszterházy Károly Főiskola Média és Design Tanszékének képanimátor szakirányú hallgatóinak munkáiból látható majd válogatás.

Alkotók: Hajós Klaudia, Hortobágyi Tamás, Huszár Dávid, Páró Bálint, Pellei Petra, Vigh Zsófia

Időpont: 2016. június 25. 21.00-23.00

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum (2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.)

*

Huszár Dávid Big Box of Bad Bones című diplomamunkája egy favázas, berendezett dekorációs doboz. A dobozban a Bad Bones című történetből egy jelenetet rendezett be díszletszerűen, mely jelenet cselekménye négy fázisra bontva, végtelenítve kerül lejátszásra. Ekképp a dobozban forogva szemlélhetjük végig a jelenet cselekményét.

Vigh Zsófia közel négyperces Lupus és Lepus című animációs filmje Lepusról, a különc nyúlról szól, aki szó szerint elhagyja a fejét, amikor egy balul sikerült vadászat áldozatává válik. A tettes, Lupus csatlakozik a hiányzó testrész megkereséséhez, bár négyballábas természete inkább további bajokat okoz, mintsem segít.

Páró Bálint Szakadás című négyperces diplomamunkája egy hétköznapi nyuszi egyszerű sebéről szól, ami több mindenre vet fényt, mint amire számított, vagy számítani akart.

paro_balint.jpg

Pellei Petra animációs filmje lényegre törő egyszerűséggel csak a Petra címet viseli. Két percben egy napot, aláfestésként pedig egy nagyon tömör monológot próbálhatunk meg befogadni, már ha a képi világ, a sodró morfolódás és az információáradat nem vág fejbe azonnal.

Hortobágyi Tamás Gyűjtő című háromperces filmje egy tenger közepén lévő barlangban játszódik, ahol két kalóz küzdelmének nem éppen olyan kimenetele lesz, mint amilyet az efféle kalóz-összecsapásoknál rendesen megszokhattunk. A váratlan fordulatot egy rejtélyes harmadik hozza a történetbe, aki a sötétben várakozik a megfelelő pillanatra.

Hajós Klaudia háromperces Wall Story című filmjében az animációs figurák élőszereplős környezetben jelennek meg. A falon lévő illusztrációk megelevenednek és interakcióba lépnek egymással. A történet egy egyszerű szerelmi sztori, melyben a fiú el szeretné nyerni egy lány szívét. A film alaphangulata némafilmes korszakot idéz, nincsenek párbeszédek, csak néhány hangeffekt, a dramaturgia ritmusát pedig a zene egészíti ki.

Forrás: Múzeumok Éjszakája | Média Design Eger

süti beállítások módosítása