Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nyolc új animációt támogat a Médiatanács

2016. június 22. - dotandline

A Médiatanács kihirdette a Macskássy Gyula-pályázat első fordulós animációs nyerteseit: négy sorozatterv egy-egy része, valamint négy önálló alkotás is elkészül, legtöbbjük népszerű gyermekkönyveket vagy ihletadó költeményeket vesz alapul.

Nyolc animációs film alkotóinak összesen 40,8 millió forintos támogatásáról döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program részeként, a 2016-os Macskássy Gyula-pályázat első fordulójának nyertes műveit részben a közszolgálati csatornák, részben az ATV, illetve az AMC Networks Central Europe Kft. egy csatornája mutatja majd be. A filmeknek jövő június végéig kell elkészülniük. A következő forduló első szakaszának beadási határideje június 30.

Ez alkalommal négyen pályáztak eredményesen egy-egy tervezett sorozat egy epizódjára: Gyulai Líviusz az Egy komisz kislány naplóját viheti képernyőre a komiszkölyök-sorozat sikere után, Pál Balázs egy, a nagyvárosi nyüzsgést kereső felnőtt tehénlányról készít animációt Lilly csodálatos világa címmel, Szederkényi Bella az Ahány király, annyi mese című sorozathoz A bújócskakirály részt dolgozza fel Simon Réka Zsuzsanna könyve alapján, Fabók Szilvia pedig a Kippkopp a fűben sorozatban egy gesztenyegyerek kalandjait eleveníti meg Marék Veronika írásából.

tompa_borbala_volt_egyszer_egy_kertesz.jpg

Tompa Borbála: Volt egyszer egy kertész (Forrás: Behance)

Önálló alkotásként Simonyi Balázs és Molnár Jaqueline Kövér Lajos színre lép címmel Lackfi János azonos című, 2008-ban az év gyermekkönyve díját elnyerő művét ülteti át animációra, Szabó-Nyulász Melinda Köztespont címmel Juan Ramón Jiménez A fák verse című költeményét veszi alapul "az egyetlen állandó maga a változás" mottóval. Tompa Borbála Eszter Volt egyszer egy kertész címmel Máté Angi Egy susogó levél című könyvét használja fel, míg Turai Balázs Róma bukása című műve W. H. Auden megegyező című verséből inspirálódik, amelynek témája az emberi civilizáció ciklikus összeomlása, majd átalakulása egy atomháború után.

turai_balazs_roma_bukasa_latvanyterv_3.png

Turai Balázs: Róma bukása látványterv (Forrás: Turai Balázs)

A Médiatanács 2011 óta 119 egyedi animációs mű, illetve sorozat elkészítését támogatta 1,3 milliárd forinttal a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázatokon.

Forrás: NMHH

süti beállítások módosítása