Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

METU diplomafilmet díjaztak Annecy-ban

2016. június 18. - Herczeg Zsófi

Szombat este osztották ki a június 13. és 18. között megrendezett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. A fesztiválra 85 országból közel 2700 alkotást neveztek, a versenyprogramba végül 54 rövidfilmet és 54 diplomamunkát, illetve 27 tévéfilmet és 49 alkalmazott animációt válogattak. A versenyfilmek közé három magyar animáció is került: a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide-széria első epizódja, az Otthon, édes otthon Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér rendezésében a tévéfilmek közt versenyzett, Andrasev Nadja MOME Anim diplomafilmje, A nyalintás nesze (mely a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation szekciójában megosztott harmadik helyezett lett), valamint Dell'Edera Dávid MET animációja, a Balkon a diplomafilmes versenyblokkban szerepelt.

Dell'Edera Dávid Balkon című filmjét a Budapesti Metropolitan Egyetemen, az Umbrella stúdióval koprodukcióban készítette, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben. Ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan MET animáció, melyet a Médiatanács támogatott, sőt, a Balkon lett az első MET animáció, melyet beválogattak az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra. Mindezek után egyből díjjal is tért haza: a szombati díjátadón a zsűri díját kapta!

balkon_annecy2016.jpg

A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból.

Dell'Edera Dáviddal és Kreif Zsuzsannával az Origo Filmklub rovatvezetője, Varga Ferenc által vitt Filmklub Podcastban lesz beszélgetés június 19-én a Tilos Rádión 18.30-tól. Aki nem tud ekkor rádiót hallgatni, az se bánkódjon, mert később felkerül majd az egész beszélgetés a Filmklub Podcast mixcloud oldalára. 

Balkonból nálunk szeptemberben, a 2. Animascope-on lehetett látni részleteket az Átrium Film-Színházban, a premierje az annecy-i fesztiválon volt. 

Annecy-ban egyébként lett egy másik magyar díjazott is: a fesztivállal párhuzamosan megrendezett Nemzetközi Animációs Filmpiac (MIFA) pitch fórumán szerepelt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpelle című rövidfilmterve, mely a legnagyobb pénzjutalommal járó díjat, a Ciclic Prize-t hozta el szerdán. 

Forrás: Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

süti beállítások módosítása