Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs rövidfilmek az Örökmozgó júniusi programjában

2016. június 13. - dotandline

Érdemes böngészni az Örökmozgó Filmmúzeum június havi programját, ugyanis a mozi FILMTÖRI és KULTFILM elnevezésű sorozatokban műsorra tűzött klasszikus és kultikus magyar nagyjátékfilmek előtt könnyen ritkán látott magyar animációs rövidfilmekbe botolhatunk.

A júniusi havi program tematikája, a Foci EB apropóján, a csapatjáték. Míg a nagyjátékfilmek legtöbbje a futball világába kalauzol bennünket, addig a rövidfilmek, a tematikus kapcsolaton túl, az adott időszak korhangulatának megidézését segítik. 

Keleti Márton ’56-os szatírája, A csodacsatár előtt Imre István egyik korai bábfilmjét, az 1958-ban készített Vetélytársakat vetítik, melyben a szabó és a kovács egy napra szakmát cserélnek. A film bábfiguráit a fiatal Foky Ottó tervezte, amelyek közt már felfedezhető kedvenc Imre István-féle karakterünk, Mekk Elek is! (június 6., hétfő 18.00)

Szász Péter Szépek és bolondok című melankolikus filmjét Vajda Béla Moto perpetuo című, Cannes-i Aranypálma-díjas kisfilmje előzi meg, melynek főszereplője a szürke kisember, aki a nagyvilág forgatagába próbál belépni egy különleges, örökmozgó lift segítségével. (Június 10., péntek 18.00)

Sándor Pál Régi idők focija című "csapatsportos" filmje előtt Ternovszky Béla által rendezett, Nepp József által írt film, a Modern edzésmódszerek az egyéni sportok embert próbáló tréningjeit szemlélteti. (június 11., szombat, 18.00)

Macskássy Gyula Az erdei sportverseny című, az ötvenes évek legelején készült állatmeséje, amit szokás animációs szabotőrfilmnek is aposztrofálni, a klasszikus szabotőrjátékfilm, a Civil a pályán kísérőfilmje. (Június 13., hétfő 18.00)

Jeles András 1983-ban készült, betiltott filmszatíráját, az Álombrigádot egy másik álmos film, Orosz István Álomfejtő című, 1981-es szürreális animációs áldokumentumfilmje kíséri. (Június 17., péntek 18.00)

Sándor Pál Ripacsok című kabaréfilmjéhez a hangulatot Tóth Pál cirkuszos sorozata, a Leo és Fred burleszkjellegű pilótaepizódja, a Hogyan lehet megijeszteni az oroszlánt? alapozza meg. (Június 18., szombat 18.00)

A filmeket a Premier Kultcafé néven működő, volt Vörösmarty mozi kistermében keressétek!

Orosz Anna Ida

süti beállítások módosítása