Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

5+1 Charles Bukowski vers animálva

2016. március 21. - Herczeg Zsófi

A költészet világnapja alkalmából animációs versadaptációkat keresgéltünk, aztán azt vettük észre, hogy nagyon sok a Charles Bukowski ihlette film, ezért most Bukowski-adaptációkat válogattunk.

A német születésű Charles Bukowski műveire nagy hatással volt Los Angeles alternatív kulturális világa, verseiben, novelláiban és regényeiben folyamatosan visszatérő téma az alkoholizmus, az emberi kapcsolatok, a lecsúszott életek és magára az írói létre való (ön)reflexió. Hihetetlen mennyi alkotó nyúl még ma is a műveihez, alább csak a verseket feldolgozó animációkból szemezgettünk, de például magyar vonatkozásban találtunk egy szériát is, mely az író-költő novelláit adaptálja: ez a magyar Csupó Gábor és az amerikai Arlene Klasky duó (Klasky Csupo stúdiójának) sorozata, itt lehet megnézni az öt részt.

Jonny Hannah illusztrátor és Jonathan Hodgson animátor közös munkája a The Man with the Beautiful Eyes 1999-ből, mely Bukowski utolsó, 1992-es kötetéből való és mely az író-költő gyerekkori emlékeiből építkezik.

Bukowski Bluebird című verse ugyanabban a kötetben jelent meg, mint az előző, és erre egyből három animációs változatot is találni (az egyik itt, a másik itt látható). Mi most a Cambridge School of Art hallgatójának munkáját, Monika Umba egyedi feldolgozású animációját választottunk, mely szavak nélkül, csak a képekkel dolgozva érzékelteti a vers központi témáját, vagyis hogy az ember kiszolgáltatottságtól való félelme miatt rejtegeti és elfojtja valódi, érzékeny lényét.  

Bradley Bell The Laughing Heart című animációját maga Tom Waits narrálja, akire köztudottan nagy hatással volt Bukowski munkássága. Bukowski eredeti történetét Bell egy öregember szemén keresztül láttatja, aki életére visszatekintve, egyfajta létösszegzésként mondja súlyos tartalommal teli szavait.

A listában ez a plusz egy, mivel ez nem vers és nem is valamilyen adaptáció, hanem egy 1993-ban rögzített beszélgetés Charles Bukowski, a felesége és a producere között, az író otthonában. Bukowski arról beszél, hogy a kreativitás hogyan emésztette fel, viszont ha nem írna, akkor meghalna, így ezzel szabadítja fel magát a sok tehertől és szeméttől, amit magában hordoz. 

A Nerdo csapata készített egy szabad interpretációt Bukowski Beer című verséből. A szöveg gyakorlatilag egy kiáltvány a szerzői létről, ezért gondolták az alkotók, hogy beleássák magukat az író fejébe. A kétperces animációban megpróbálták reprezentálni a szerző agyában lévő folyamatokat (a hétköznapi őrületet), bemutatva, hogy a zseniális elme mögött valójában a magány és a dekadencia rejtőzik.

Végezetül egy olyan animációt választottunk, mely a gördeszkás életérzésre reflektálva adja elő Bukowski stílusról szóló szövegét. Mint írják az alkotók, a szöveg nyitósorait hallva egyből azt hihetnénk, hogy Bukowski a gördeszkázásról beszél, ezért a legikonikusabb deszkás trükköket animálták a szövegre. 

süti beállítások módosítása