Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

7 ok, hogy elmenj a 2. Magyar Filmhétre

2016. február 25. - Herczeg Zsófi

2016_filmhet_pult.jpg

Közel másfél év kihagyás után jövő héten indul a 2. Magyar Filmhét, ahol a kis- és nagyjátékfilmek mellett lesznek tv-filmek, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek, valamint animációk is. Ahogy korábban írtuk, 37 animációt neveztek a Filmhétre, ezek közül mindegyik szerepel is a programban

Most összeszedtünk 7 indokot, amiért érdemes elmenni a Filmhétre (persze animációs szempontból).

1. KAFF HELYETT A legnagyobb, magyar animációkat felsorakoztató eseményt, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált kétévenként rendezik meg, és mivel tavaly volt, idén kimarad. Épp ezért lesz kihagyhatatlan az animációkedvelők számára a Filmhét, melyen a legfrissebb magyar animációkat vetítik (igaz, nagyon szelektálva és jóval kevesebb alkotással, mint a KAFF programja). A Manieggs és a Filmhéten szereplő sorozatok egy része már látható volt a legutóbbi KAFF-on, de a többi alkotás mind újdonság.

2. BUDAPEST Ez a pont a budapestiek számára jelent előnyt: aki nem utazik a magyar animáció fővárosába, Kecskemétre a legfrissebb hazai animációkért, annak csak a MOM Parkig kell mennie egy néhány blokkos válogatásért

3. MOME November végén volt a MOME Anim mesterszakos diplomafilmek vetítése, ami kétszer is teltházzal ment. (Itt olvasható a beszámolónk róla.) Akkor azt hittük, hogy az idei Kiskakason lesz lehetőség újra látni őket, de már szerepelt néhány a MOME és a Francia Intézet által szervezett 2. Animációs Filmhéten, most pedig az összes diplomamunka egy blokkban a Magyar Filmhéten – kiegészülve Carlson Hanna Out of Order című filmjével, mely most látható először nagyközönség előtt. (Persze a Kiskakason is ott lesz majd mindegyik MOME film.)

4. MET A MOME mellett MET animációk is lesznek a Filmhét programjában, ezeket korábban a szeptemberi Animascope-on vetítették, melyet második alkalommal rendeztek meg a MET animációs munkáiból. (Erről is írtunk már itt.)

5. 800 Ft Az átlag 1200-1700 forintos jegyárak mellett elég jó hír a 800 forint/vetítési blokk. Sőt, ez rövidfilmek esetében még jobb ár-érték aránnyal bír: 10-15 film 800 forintért!

6. NAGYVÁSZON Az eredetileg tévés sugárzásra készített sorozatokat és a fesztiválokra szánt animációkat nagyvásznon lehet látni! Sorozatokat eleve nem vetítenek moziban, és rövidfilmeket is többnyire csak filmes események alkalmával. A kortárs magyar sorozatokat egyébként elég ritkán látni tévében is, úgyhogy már csak ezért is érdemes elmenni, ha pedig a rövidfilmek előbb-utóbb felkerülnek netre, csak a laptop képernyőjén nézhetjük meg őket, ami azért mégiscsak kisebb élmény, mint moziban.

7. ELŐADÁSOK A Filmhét nyitónapján, március elsején két animációs műhely is bemutatkozik:

  • a MOME-ról Fábics Natália, tanszékvezető-helyettes és Bánóczki Tibor, az animációs mesterképzés vezetője tart majd előadást a MOME animációs képzéséről,
  • a MET-ről pedig Kiss Melinda, az animációs tanszék oktatója, illetve két korábbi animációs hallgató, Ottlik Anna és Mészáros Bori beszélget a közönséggel és mutatja be a MET-en folyó animációs munkát.

A facebook-események itt érhetők el: MOME | MET

süti beállítások módosítása