Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Farkasemberek, szirének, ufók, húsevő növények, fekete varjak és gondoskodó nagymamák a The Animation Workshop új filmjeinek szereplői

2016. február 18. - Herczeg Zsófi

Az elmúlt két hétben rakta fel netre 2016-os diplomafilmjeit a The Animation Workshop, Dánia vezető animációs intézménye. A The Animation Workshop 2D és 3D animációkészítéssel is foglalkozik, beleértve a filmeket, a tévés és reklám munkákat, illetve a számítógépes játékokat is. A világ minden tájáról érkeznek hallgatók és oktatók a suliba, így egy interkulturális központ is, mely az egyik legsokszínűbb animációs képzést nyújtja. 

A magyar animációs szcénának sem ismeretlen ez az intézmény, hiszen a MOME is tagja a 2008-ban indult Animation Sans Frontiers nevű oktatási programnak a dán The Animation Workshop, a párizsi Gobelins és a német Filmakademie Badem–Württemberg iskolákkal együtt. Az animációs műhelymunka célja, hogy segítse a fiatal animációs alkotók pályakezdését, így nagy hangsúlyt fektetnek a különböző kreatív és üzleti folyamatok bemutatására is.

A MOME által szervezett Kiskakas Animációs Filmnapokon egy egész blokkot szentelnek az ASF legjobb filmjeinek, így az alábbi hat alkotás közül biztos találkozunk néhánnyal az idei Kiskakason.

*

A 15 éves, magának való Sally a farkasemberré vált apjával él New Yorkban, ahol egyre jobban szabadul el apja vadsága. A lány még emlékszik arra a férfira, aki apja volt valaha: egy tehetséges és nagyszerű jazz zenész. A film azt a kérdést járja körbe, hogy még visszatalál-e régi önmagához a férfi.

Lulu épp végez a Hős Akadémián, mikor lehetősége adódik bebizonyítani rátermettségét annak a társadalomnak, mely korábban kételkedett benne. A fiú nekivág egy epikus utazásnak, hogy legyőzzön egy félelmetes és legendás sárkányt. Szerencsétlenségére a kedves és gondoskodó nagymamája vele tart ezen az úton, és mely kaland az elején még a szabadságról, a vérontásról és a gyönyörű nőkről szólt volna, az hamar egy családi kirándulássá változik, ahol a fiú idegei kerülnek próbára.

Itt látható egy werkfilm is a Grandma's Hero-ról.

A korábban árvaként tengődő Asmita világa hamar a feje tetejére borul, mikor találkozik Isaac-kel, a visszahúzódó pásztorral, aki egy sereg különleges juhval él mélyen a Himalája hegyei közt. Ahogy egyre több időt töltenek együtt, úgy kezd tisztábban látni a lány egy komoly titkot, és hamarosan egy világok közti csata közepébe csöppen, ahol szemtől szembe kell állnia egy földönkívülivel. 

Egy alkotói válságban szenvedő férfi egy verset próbál írni. A körülötte lévő negatív energiák fekete varjakká változnak, melyeket csak az író lánya, Mille lát. Az ártatlan és érdeklődő Mille a saját kreativitását próbálja felfedezni és lassan megalkot egy fehér madarat, mely örömmel tölti el. Az apa tudattalanul is a lányára vetíti saját frusztrációit, ennek hatásait pedig nem veszi észre. 

A svéd szirének, más névek Näcken-ek, a szépségüket és egy mágikus hegedűt használnak fel arra, hogy gyerekeket csábítsanak el és vezessék őket az erdeikbe és folyóikba, hogy ott végezhessenek velük. A mai gyerekeket viszont túlságosan lefoglalják okostelefonjaik, hogy az erdőbe menjenek, ez pedig komoly gondot jelent a sziréneknek. Egy nap végre betéved egy fiú az erdejükbe, ami pedig tökéletes alkalom az ügyetlen és botfülő Lorelai-nak, hogy megmutassa tudását a többi szirénnek.

Sidsel és barátja, Olav látszólag egy csöndes és békés életet élnek egy tengerparti városkában, de a felszín alatt nem minden olyan csöndes és békés. Amikor Sidsel egy titokzatos kockát talál a parton, akaratlanul is elindít egy szerencsétlen eseménysort, mely egy bájos kacsát, egy tigrist és húsevő növényeket is rejt, ezek pedig katasztrofális következményeket jelenthetnek Olav-val való barátságában.

süti beállítások módosítása