Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új GEIDAI animációk a neten

2016. január 28. - Herczeg Zsófi

Van néhány filmkészítéssel foglalkozó felsőoktatási intézmény, akik nem rejtegetik hallgatóik műveit, hanem minden félévben felpakolják az előző tanév animációs feladatait, vizsgamunkáit, és miután kifesztiválozták magukat a diplomafilmek, azokat is. Ilyen például az amerikai CalArts vagy a francia Gobelins is, de a japán GEIDAI is.

A napokban ugyanis a Tokiói Művészeti Egyetem, más néven GEIDAI is frissítette youtube és vimeo csatornáját és olyan filmek kerültek fel, mint a 2015-ös Kiskakason vetített Pamon, a Milk Cup Cow, a Way Back to the Sea vagy a Crazy Little Thing. Igaz, ezek 2013-2014-ben készült elsőéves, illetve diplomafilmek, de hát a legfrissebb munkák még fesztiváloznak.

A Pamon című bábanimáció a Kiskakas GEIDAI Animation Fresh szekciójának egyik kedvence volt. A film a pamonok hétköznapjait mutatja be: a vattacukor-világban élő különös lények a haj- és mellszőrzetük változtatásával kommunikálnak egymással.

パモン(当真 一茂 )/ PAMON (Kazushige TOMA) from GEIDAI ANIMATION on Vimeo.

A Milk Cup Cow többek közt a 2014-es Jameson CineFest Dargay Attila-díját is elhozta, mint legjobb alkotás az animációs versenyszekcióban. A filmben egy apa füllent gyakran a négyéves kisfiának, aki kezdetben mindent el is hisz neki, így azt is, hogy a tejesbögre alján egy tehén ül. 

My Milk Cup Cow (Yantong ZHU) from GEIDAI ANIMATION on Vimeo.

A Way Back to the Sea az emlékek őrzéséről szól szimbolikus formában. Egy harcsa rekedt meg a folyóparton, ahol egy kis kalibában él egy még kisebb harcsával, lakhelyük pedig tele van a múltjukra emlékeztető tárgyakkal.

なまずは海に還る(岩瀬 夏緒里) / Way back to the Sea (Kaori IWASE) from GEIDAI ANIMATION on Vimeo.

Ahogy az előbbi film, úgy a Crazy Little Thing is az emlékekről szól, de itt már a magány szempontjából: egy lány marad otthon egyedül apja holttestével, a múlt emlékei és a lány képzelete pedig keverednek a valósággal. 

澱みの騒ぎ(小野 ハナ) /Crazy Little Thing (Onohana) from GEIDAI ANIMATION on Vimeo.

Ezeken kívül még nagyon sok film felkerült a GEIDAI vimeo és youtube csatornájára (2010-es és 2013-as elsőéves darabok, valamint 2014-es diplomamunkák), mindenképp nézzetek rá, hiszen nem véletlen tartják az egyik legjobb animációs iskolának a GEIDAI-t, ahol csupán 8 éve indult animációs képzés!

süti beállítások módosítása