Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Milyen lenne belelátni a világ leghíresebb fizikusának fejébe?

2016. január 23. - Herczeg Zsófi

Az Aardman stúdiónál készítettek egy két és fél perces animációt, mely szerint ilyen lehet Stephen Hawking fejében. Pontosabban ez csak egy promóvideó, amit a BBC Radio 4-nak animáltak, akik az Egyesült Királyság legmenőbb animációs cégével kooperálva még csábítóbbá szerették volna tenni Reith Lecture című rádióműsorukat (ahol egyébként már januárban beszélt Hawking).

Az Inside his Head című animációs rövidfilmben a fizikus fejében lévő gondolatokat kutatják és mutatják be gyermeki rácsodálkozással, amivel inspirálni szeretnék a közönséget is. A stilizált látványvilággal, a tudományos diagramokkal és a vizuális kaleidoszkóp-hatással Will Studd, az Aardman stúdió animátora a nyolcvanas évek hangulatát szerette volna elérni, illetve az akkoriban a BBC-n futó Galaxis útikalauz stopposoknak című tévésorozat giccses futurizmusát és az Omni nevű sci-fi magazin borítóit megidézni, ezt a retro futurisztikus élményt pedig a '70-'80-as évekre jellemző szintizene is erősíti. A film hanganyagán egyébként maga Hawking szavai is szerepelnek, de rajta kívül még a csillagász Carl Sagan, a húrelméleten dolgozó fizikus, Andrew Strominger és a szintén fizikus Brian Cox is hallhatók összemixelve.

Ebben a két és fél perces promóanyagban Stephen Hawking fekete lyukakról alkotott elméletét próbálják vizuálisan megmagyarázni.

süti beállítások módosítása