Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két animációt vetítenek a 8. Koreai Filmfesztiválon

2015. november 07. - dotandline

koreaifilmfeszt.jpg

November 10. és 14. között rendezik meg a 8. Koreai Filmfesztivált, amiben az ország négy nagyvárosa (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) is részt vesz. A fesztivál szervezői az animáció szerelmeseire is gondoltak, mivel idén két koreai animációt is vetítenek majd, amikről egyébként korábban már írtunk a koreai animációs játékfilm történetét bemutató cikksorozatunkban.

A tyúk, aki repülésről álmodott (Leafie, a Hen Into The Wild / 마당을 나온 암탉)

2015. november 11. | szerda 18:00 Sugár Mozi
2015. november 14. | szombat 16:45 Szeged, Belvárosi Mozi

A koreai animációs játékfilm 2000-es évekbeli mérsékelt kereskedelmi sikerei után a 2011-es A tyúk, aki repülésről álmodott (r: Oh Sung-Yoon) című animáció elsöprő sikere jelentette a biztatást. Hazájában 2,2 millió nézője volt és Koreán kívül még 40 országban mutatták be. A Leafie a rendező gyerekeknek szánt bestselleréből készült, így számítani lehetett a sikerre, de ez nem jelenti azt, hogy a készítők ne dolgoztak volna meg érte. Hosszú előkészítés és átgondolt marketing előzte meg a gyártási folyamatot, így lett belőle igazi családi film, ami szívbe markoló története mellett vizuálisan is gyönyörű. A főszereplő tyúkocska, Leafie egy telepen tengeti napjait, de minden vágya, hogy kikelthesse saját tojásait. Miután sikerül megszöknie, örökbe fogad egy magára maradt kiskacsát, akit sajátjaként szeret, de különbözőségük mindenféle konfliktushoz vezet az állatvilágban, ráadásul a félszemű menyét is feni rájuk a fogát. A film képi világa színekben gazdag, festői, mégis részletes, érzékletesen mutatja be a természeti jelenségeket, az idő múlását. A mozgások simák, folyamatosak, a CGI-al készült speciális effektek látványosak és belesimulnak a film egészébe.

Oszeam (Oseam / 오세암)

2015. november 13. | péntek 17:30 Debrecen

Az Oseam (r: Sung Baek-yeop, 2003) egy népszerű mesekönyv adaptációja és egy tradicionális koreai népmesét dolgoz fel. A történet egy testvérpárról, a kíváncsi Gil-sonról és vak nővéréről, Gam-i-ról szól. Miután a házuk leégett és árván maradtak, egy buddhista kolostorban húzzák meg magukat. Az édesanyjukat gyászoló Gam-i békére lel a szent helyen, Gil-son azonban nyughatatlan. Egy napon a szerzetessel tart a hegyre, hogy választ találjon kérdéseire. A film lírai képekkel mutatja be kolostort körülölelő békét és a tiszta szívű Gil-son világát, és különös hangsúlyt fektet a karakterek érzéseinek finom ábrázolására. A film egyike a kétezres évek elején készült új alkotásoknak, melyek a kortárs koreai animáció mintaképévé váltak. Sung Baek-yeop filmje 2004-ben elnyerte az Annecy-i Animációs Filmfesztivál nagydíját.

A részletes programot a fesztivál honlapján lehet olvasni.

Forrás: Koreai Filmfesztivál

süti beállítások módosítása