Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Elkezdődött a 4. Primanima Budaörsön

2015. október 22. - Herczeg Zsófi

Tegnap elkezdődött a 4. Primanima, Budaörs négynapos animációs fesztiválja, ami valószínűleg hazánk legcsaládiasabb animációs programja. Viszonylag kicsi, nincs multiplex- vagy művészmozi hangulata, sokkal inkább olyan, mintha a barátok barátai, és azok barátai összegyűlnének pár napra és moziznának reggeltől estig. Ez utóbbi szó szerint értendő, tegnap például délután háromtól este 11-ig nézhettünk rövidfilmeket, de mától már reggel fél tíztől kezdődnek a vetítések, hiszen a következő három napban a gyerekeké a délelőtt.

patrovits_tamas_orosz_anna_ida.JPG

Patrovits Tamás és Orosz Anna Ida (Fotó: Faragó Zsófi)

Patrovits Tamás és Orosz Anna Ida, a fesztivál szülei nyitották meg a 4. Primanimát, rövid köszöntőjük után Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás tartott egy hosszabb szakmai bevezetőt. Wittinghoff elmondta, hogy egyre több országból érkeznek filmek, filmesek, illetve nézők is, idén egy tajvani tanárnő négy diákjával látogatott Magyarországra a fesztivál miatt. Szerinte a szervezők néha úgy érzik, hogy külföldről könnyebb idecsalogatni nézőket, mint Pestről, de ahogy egyre ismertebb lesz a Primanima, úgy a hazai érdeklődés is nőni fog. Kiemelte, hogy a fesztivál négy napja alatt több mint 100 animáció és 86 fiatal alkotó mutatkozik be idén, illetve több díjért is versenyeznek az alkotások. A fesztivál fődíját a Magyar Film Utómunka Egyesülés ajánlotta fel, kiosztják idén is a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat, valamint a közönségszavazás alapján a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat is, melyet a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa összesen 1 millió forinttal támogat.

img_2072.JPG

Wittinghoff Tamás és Orosz Anna Ida (Fotó: Faragó Zsófi)

A délelőtti programok a családoknak szólnak, összesen 35 animációs rövidfilmet vetítenek, mellyel párhuzamosan gyerekprogramok is lesznek, lesz például játszóház is, ahol saját animációs filmeket készíthetnek a gyerekek. Ezek a családi programok ingyenesen látogathatók.

Idén a Zichy Major is bekapcsolódott a fesztivál programjába, ahol pénteken kiállítás nyílik az elmúlt három év Macskássy Gyula- és George Pal-díjas alkotóinak munkáiból: Kopasz Milán, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Vácz Péter, Bucsi Réka és Mariai Gábor filmjeihez készült figuraterveket, eredeti vázlatokat és háttérfestményeket is lehet majd látni. Ezen kívül különleges zenei program és este buli várja az érdeklődőket.

A budaörsi önkormányzat idén is támogatta a Primanimát, melynek főszervezője az Illyés Művészeti Akadémia. Az Illyés animációs szakképzése egyre népszerűbb, amit az is mutat, hogy idén háromszoros volt a túljelentkezés erre a szakra.

Patrovits Tamás bemutatta a fesztivál további fontos szereplőit, akik elsősorban a nemzetközi zsűri tagjai: az orosz Alexey Alexeev, a cseh Eliska Decká és az olasz Andrea Martignoni. Az idei díjfelajánlásoknak is nagyon örülnek a szervezők és Budaörs támogatásán kívül a szponzoroknak is megköszönték, hogy létrejöhetett a fesztivál. Patrovits személyesen köszöntötte Nagy Miklóst, aki a Melon FX stúdió nevében szponzorálta az eseményt, valamint Erdélyi Róbertet, aki a Magyar Film Utómunka Egyesülés nevében jött el.

Az estét két rövidfilmes blokk zárta, amiről majd a későbbiekben lesz beszámoló az oldalon. A fesztiválon ma és holnap két, filmvetítéssel egybekötött mesterkurzuson is részt vehetnek az érdeklődők a gyerek- és rövidfilmes szekciók mellett. Részletes információk a Primanima honlapján olvashatók.

süti beállítások módosítása