Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs dokumentumfilmek az 57. Dok Leipzigról

2015. október 18. - dotandline

A németországi Dok Leipzig az egyik legrégebbi dokumentumfilmes fesztivál, melynek már megalakulása óta részét képezik az animációs alkotások is. Az 58. Dok Leipzig-ot október 26. és november 1. között rendezik meg, ennek alkalmából a cseh DA Films október 19-től egészen a fesztivál végéig, vagyis november 1-ig a tavalyi versenyfilmek közül néhány animációs dokumentumfilmet elérhetővé tesz a honlapján, angol  szinkronnal, illetve felirattal. Ezek közt lesznek rövidebb és hosszabb alkotások is.

Still Born (r: Åsa Sandzén, 10 perc, 2014, Svédország)

A Still Born egy várandós nőről szól, akinek leendő gyermeke szívfejlődési rendellenességgel születne. A nő választás elé kényszerül: ennek tudatában megszülje-e a gyermekét vagy sem. Ez a helyzet haraggal, tehetetlenséggel és mérhetetlen fájdalommal itatja át a szülők napjait.  

Counting Days and Years (Räknar dagar räknar år, r: Monne Lindström, 15 perc, 2014, Svédország)

Egy gyerek általában nem tudja kezelni azt a helyzetet, amikor szülei börtönbe kerülnek. A Counting Days and Years egy érzékeny kísérletet tesz három gyerek gondolatainak és érzéseinek megjelenítésére, akiknek meg kell látogatniuk szüleiket a börtönben.

Amerykanka. All included (r: Viktar Korzun, 52 perc, 2013, Fehéroroszország)

Az "Amerykanka" a KGB hírhedt kínzóközpontjának főhadiszállása Minszkben, Belorusszia fővárosában, Európa utolsó diktatúrájában. Közvetlenül a 2010. december 19-i elnökválasztás eredményei ellen való tiltakozás után néhány ellenzéki tagot letartóztattak, köztük Alyaksandr Fyadutát is. Fyaduatát három hónapon át tartották fogva az Amerykanka-ban, amiből ötven napot magánzárkában töltött. Ez idő alatt megírta az "Amerikai versek" című könyvét, melyen ez a merész és formailag szokatlan film is alapszik.

amerykanka_all_included_photo3.jpg

The Predicate and the Poppy (Le C.O.D. et le coquelicot, r: Jeanne Paturle & Cécile Rousset, 24 perc, 2013, Franciaország)

Párizs egy kemény, eldugott területén lévő általános iskolájában, ahol a tanárok folyamatosan kiégnek és tömegével hagyják ott az intézményt, öt fiatal és tapasztalatlan oktató elkötelezi magát, hogy ők igenis maradnak. Öt évvel később mesélnek a napi iskolai rutinjukról, hogy mik a terveik, miket szeretnének elérni és mitől félnek a leginkább. 


Le COD et le coquelicot by filmerletravail

Broken Branches (Anafim Shvurim, r: Ayala Ben-Nachum Sharot, 25 perc, 2014, Izrael)

Michal Rechter még csak 14 éves volt, mikor eljött otthonról, Lengyelországból és Izraelbe ment egyedül, a második világháború előestéjén. Ebben az animációban az ő felnőtté válásának emlékei elevenednek meg.

Broken Branches Trailer 2014 from The Hive Pro Studio on Vimeo.

T's World: The Over-Identification of Terry Thompson (r: Ramon Bloomberg, 29 perc, 2014, Egyesült Királyság-Franciaország-USA)

Az amerikai Terry Thompson 15 év alatt közel 60 állatot tartott otthon, tigriseket, oroszlánokat, medvéket és más egzotikus élőlényt. Emiatt meggyűlt a baja a törvénnyel és a szomszédaival is. 2011-ben a rendőrség le akarta tartóztatni a saját farmján, de Thompson szabadon engedte az állatait és saját testét is eléjük vetette ételként. A film ezeket az eseményeket járja körül brechti stílusban, meglehetősen abszurd módon, keverve az epikus színház, a görög tragédiák és a videojáték-esztétika elemeit.

T's World Trailer from General Projects on Vimeo

 

Forrás: Dok Leipzig, DA Films

süti beállítások módosítása