Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ilyen lesz a Sanjay's Super Team

Részlet a következő Pixar-rövidfilmből

2015. október 15. - Herczeg Zsófi

Magyarországon december 3-ától vetítik a Pixar következő filmjét, a Dínó tesót, ami mellé egy újabb Pixar-rövidfilm is érkezik: a Sanjay's Super Team. Ahogy korábban írtuk, a rövidfilm a rendező, Sanjay Patel személyes történetén alapul és ez az első olyan Pixar-film, aminek nem fehér karakter a főhőse, illetve amiben nagy hangsúlyt kapnak egy idegen kultúra hagyományai. A film főszereplője egy indiai-amerikai kisfiú, aki reggelizés közben rajzfilmeket néz, az apja pedig mellette meditál. Fiát is invitálja, aki vonakodva csatlakozik hozzá, viszont a számára unalmas elmélyülés helyett a saját változatát képzeli el: az istenek szuperhősökként tűnnek fel, így egy "hindu-verziós Bosszúállók" lesz a hagyományos meditációból. 

Nemrég kikerült egy részlet a filmből, ami alapján a Sanjay's Super Team bele is illik a Pixar-világba, de ki is tűnik onnan (és reméljük elfeledteti az Agymanók előtti Lava-t, ami a Pixar-rövidek leggyengébben sikerült darabja). A látványvilága, a színhasználata már ebben a közel félperces jelenetben is jól körvonalazódik, tele lesz élénk, vibráló színekkel a gyermeki oldalon, ami a szülői, hagyománykövető vonalat is átitatja majd, mivel a film nagy része a gyermeki képzeletet fogja megjeleníteni. 

Patel az apja istenek iránti imádatát, illetve a maga tévé, és a szuperhősök iránt érzett rajongását akarta megmutatni ebben a filmben, emellett azt is elmondta, hogy nem Pixar-reflexiókkal lesz tele a hétperces film, hanem hindu easter egg-ekkel, szimbólumokkal, amiket igazán csak a vallásban jártas nézők fognak észrevenni. 

sanjay_s_super_team.jpg

A Sanjay'S Super Teambe három istenséget választott Patel: Visnut, aki a kék színű szuperhős lesz és aki az egyensúlyért és a védelemért, megőrzésért felelős (a rendező számára azért volt fontos Visnu jelenléte, mert a film is arról szól, hogyan próbálja meg továbbadni az apa a saját vallását fiának). A második Durga anyaistennő a maga harcos megjelenésében, pirosas rózsaszínben, ő hozza majd az életet, a vadságot a csapatba. A harmadik pedig zöld színben egy félig ember, félig majom isten, Hanumán lesz, amivel a rendező a vallások állatfetisizálását akarja beemelni a történetbe. 

Patel azt is elmondta, hogy nemcsak az indiaiak iránti sztereotípiákat, hanem a nyolcvanas évek popkultúrájában jelen nem levésüket is pótolni, illetve helyesbíteni szeretné. Szerinte az lesz érdekes, hogy egy más kulturális háttérrel rendelkező ember hogyan meséli el ezt a keveredést, hogyan mutatja be a kultúrák egymásra hatását a gyermeki fejben, mindezt abban a kultúrában, környezetben, amiben ő idegenként felnőtt.

Forrás: Yahoo

süti beállítások módosítása