Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

7 animáció az Olvasás világnapjára

2015. szeptember 08. - Herczeg Zsófi

Az Olvasás világnapja alkalmából összeszedtünk néhány rövidfilmet és szpotot, amik a téma köré épülnek. Persze a legkézenfekvőbb megoldás az lett volna, ha belinkelem a BKF-en MET-en, a MOME-n és egyéb helyen készült animációs könyvtrailereket, de azokat nézzétek meg itt (még egy Csáki László által rendezett is van köztük a tőle megszokott krétaanimációs stílusban).

William Joyce és Brandon Oldenburg 2011-ben készítette a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore című filmjét a "történetek gyógyító erejéről", ami a 84. Oscar-gálán a legjobb animációs rövidfilm díját is elhozta.

A Holdfény királyság 6 fiktív könyvéhez készültek minitrailerek is, amik ugyan nem dobnak nagyot a film eleve nagy hájpján, viszont elismerésre méltó, hogy még erre is fordítottak energiát és megbolondították a megszokott marketinget - és mi lenne ennél Wes Andersonosabb, mint (animált) könyvtrailereket készíteni fiktív könyvekhez, amik csak az adott filmben léteznek?

Egy könyvesboltnak nagyon jó promó lehet egy olyan animációs szösszenet, mint amilyet Sean Ohlenkamp készített a torontói Type Books-nak, amiben életre kelnek a bolt lakói.

Szintén könyvesbolt szpotot készített az Y & R México nevű cég csapata a Gandhi Bookstore megbízására, ebben irodalmi klasszikusok szereplőinek történetei bonyolódnak egymásba. 

Gandhi Bookstores from Aparato on Vimeo.

Szerkesztőségünk kedvence a Good Books nevű oldal ötletes, háromperces promója (ami már egy rövidfilmnek is elmegy, olyan kidolgozott narratívával dolgozik), ami Terry Gilliam Félelem és reszketés Las Vegasban című filmjét hívja elő a nézőben. Azért a filmet írtam és nem Hunter S. Thompson műveit, mert a szpot narrátora nyíltan a Depp-féle affektálást imitálja, de az animáció stílusa a Félelem és reszketés... könyvillusztrációit idézi (amiket egyébként a brit Ralph Steadman készített), amik amúgy a filmben is tetten érhetők.

Good Books - Metamorphosis from Buck on Vimeo.

Ugyan nem sok animációt tartalmaz, viszont a BKF-es MET-es Rödönyi Csilla készítette: Nyugat stáblista, amiben feltűnik Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Babits Mihály, Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes.

A végére pedig egy kis fricska: "Az olvasás öl" címmel készített háromperces filmet Beto Gomez a Vancouver Film School egy feladataként, amiben kezdetben csak a művelődni vágyókra sújt le az ég, egy medve, egy páncélszekrény, stb., majd minden feliratot olvasó emberre halál vár. 

Reading Kills - Vancouver Film School (VFS) from Vancouver Film School on Vimeo.

süti beállítások módosítása