Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Több mint 340 filmet mutatnak be a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

2015. június 16. - dotandline

Az animáció kedvelői 342 filmet láthatnak az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), közülük 94-et vetítenek a versenyprogramban. A seregszemléhez tárlatok, konferencia és retrospektív kiállítás is kapcsolódik – mondta Mikulás Ferenc, a fesztivál igazgatója kedden, a kecskeméti városházán tartott sajtótájékoztatón.

A június 24. és 28. között zajló 12. KAFF fesztiváligazgatója kiemelte a 100 éves magyar animáció történetét feldolgozó, Kecskeméten bemutatkozó tárlatot, amelyet februárban a Pesti Vigadóban lehetett megtekinteni. Az évszázad történetében a kecskeméti animációs filmművészet 44 éve is benne van – tette hozzá.

Mikulás Ferenc két konferenciára hívta fel a figyelmet: június 25-én a kistelepülések és a mozgóképkultúra helyzetéről tartanak konferenciát, majd 26-án a 100 éves magyar animáció történetéről, amelynek kiemelt előadója Giannalberto Bendazzi, a világhírű olasz animációfilm-történész. A konferencián többek mellett felszólal Matolcsy György, a Pannónia Stúdió egykori menedzserigazgatója és Vivien Halas, a magyar származású brit animációs guru, John Halas (Halász János) leánya.

A fesztiváligazgató a retrospektív vetítések gazdag választékára hívta fel a figyelmet, kiemelve Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla egymás mellé rendezett életművét, amelyet 35 milliméteres kópiáról tekinthetnek meg az érdeklődők.

Különlegesség lesz a bemutatandó, a boltokban június végétől kapható, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula életművét feldolgozó album és DVD.

Mikulás Ferenc a művészet és a borfogyasztás évezredes kapcsolatára utalt, amikor bejelentette, hogy a KAFF-t és a Kecskeméti Bor- és Pálinkafesztivált egy időben rendezik meg.

Újdonság lesz az is, hogy a KAFF díszvendége Latin Amerika, ahonnan 56 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők. Ismertetése szerint 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az előzsűri döntése alapján.

A KAFF-on belül az idén 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyét, amelyen 7 egészestés és 9 TV-speciál lesz látható. Az elmúlt két év európai filmjeit bemutató programban összesen 20 televíziós egyedi filmet és ugyanennyi egészestés filmet neveztek.

Mikulás Ferenc szólt arról, hogy a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóját (SZAFT) is megrendezik, amelyen a filmek számára sem tartalmi sem időbeli korlát nincs.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta: az animációs filmkészítők sokat köszönhetnek a Médiatanácsnak, amely kiemelten támogatja az egyébként „árván maradt” műfajt. A fesztivált Karas Mónika, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke nyitja meg.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: a város kiemelten, hosszú távon támogatja a rendezvényt, amelynek köszönhetően a nemzetközi filmszakma négy napra a városba költözik.

Csabai Lili, a 8. Kecskeméti Bor- és Pálinkafesztivált rendező Fesztiváliroda igazgatója kiemelte, hogy a főtéri filmvetítések előtt koncerteket rendeznek; fellép többek közt a Csík Zenekar is.

Ramháb Mária, a Kecskeméti Katona József Könyvtár igazgatója, a KAFF együttműködő partnereként fontosnak tartotta, hogy a kulturális alapellátás része maradjon a mozgóképkultúra. Ehhez a kistelepüléseken, ahol a könyvtári hálózat jelen van, keresik azt a megoldást, hogy térítésmentesen eljuttassák a kisközösségekhez a magas színvonalú játékfilmeket, a dokumentumfilmeket és az animációs filmeket.

A KAFF versenyprogramját idén nem csak Kecskeméten, hanem a környék 16 településén is megtekinthetik a nézők, sőt szavazhatnak is a közönségdíjas filmre.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása