Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Latin-Amerika a díszvendég az idén 30 éves KAFF-on

2015. június 10. - dotandline

kaff-2015-web-poster.jpgLatin-Amerika lesz a díszvendége az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF), így a magyar és az európai versenyprogram mellett 56 dél-amerikai animációt is láthat a közönség.

A verseny történetében először nevezhettek külföldön élő magyar animációs rendezők munkáikkal a fesztiválra, amelyen a 30. évforduló mellett a 100 éves magyar animációról is megemlékeznek - mondta el Mikulás Ferenc, a fesztivál igazgatója a program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A június 24. és 28. között zajló mustrán a legfrissebb magyar alkotásokat és az elmúlt két év európai animációs játékfilmjeinek legjavát lehet majd megtekinteni. A fesztivált Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke nyitja meg.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a tanács 1,5 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a Legjobb animációs rövidfilm és a Legjobb animációs TV-sorozat díj nyertese javára. A fesztiválon a Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott animációs filmek közül 19 szerepel a versenyprogramban.

A latin-amerikai szekcióban olyan kolumbiai alkotásokat vetítenek például, mint a Cannes-ban debütált A csodálatos oroszlánfiú (The Magnificent Lion Boy) és a Behálózva (Enhebrado) című munkák, valamint az Oscar-döntőig jutott Jelzőlámpa (Semáforo) című rövidfilm, de úttörő kísérleti animációt és számos egészen friss művet is bemutatnak Argentína és Brazília legkiválóbb rendezőinek munkái közül - részletezte Mikulás Ferenc.

Orosz Anna Ida program-koordinátor elmondta, hogy a fesztivál magyar szekciójában idén 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat-epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm versenyez, a zsűriben Paul Bush, Jamamura Kodzsi és Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezők, valamint Kriskó János és Süveges Gergő televíziós szerkesztők foglalnak helyet.

Az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyében idén hét egészestés és kilenc televíziós egyedi film, (TV-speciál) mutatkozik be, az elmúlt két év európai filmjeit bemutató programba pedig összesen 20 TV-speciált és ugyanennyi egészestés filmet neveztek.

A szekcióba a legtöbb munka Franciaországból érkezett, de lesz cseh, litván, holland, dán, román, ír, magyar és olasz alkotás is. A magyar munkák között versenyez Miklós Zoltán önfinaszírozásból született Manieggs című 3D-s akciófilm-paródiája, Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós a Magyar Operaház számára készített zenés információs filmje. A munkákról Olivier Cotte animációsfilm-rendező és történész, Alejandro R. González a cordobai Anima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál művészeti vezetője, Hirsch Tibor filmkritikus, Muhi Klára és Zalán Vince filmesztéták alkotta zsűri dönt.

Negyedik alkalommal ad helyet a KAFF a Szabad Animációs Filmkészítők találkozójának (SZAFT), amelynek keretében a független, professzionális háttér nélkül dolgozó filmkészítők munkáit várják. A Tudomány és Technika Házába szervezett versenyen szereplő filmeket nevezni, majd később rájuk szavazni a Daazo.com rövidfilmes portálon lehet.

A SZAFT zsűrijében Deák Dániel az oldal alapítója, Traub Viktória animációsfilm-rendező és Fritz Zoltán illusztrátor foglal helyet.

Kecskeméten a magyar animáció száz évét feldolgozó, korábban a Pesti Vigadóban bemutatott tárlatot is meg lehet tekinteni. A Magyar animáció 100 az első amatőr trükkfilmkísérletektől a mai videomegosztó portálokon látható animációs kisfilmekig mutatja be a százéves történet legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, technikai fejlődésüket és a munkák mögött álló egykori és kortárs alkotókat. A látogatók betekinthetnek az animációs film készítésének kulisszatitkaiba is, de eredetiben lehet "találkozni" a Tévé Macival, Mirr-Murral és Misi mókussal, Frakk-kal is, és a Magyar népmesék sorozat festett cellrajzaiból is gazdag válogatást lehet látni.

Ezen felül a bemutató feleleveníti a 30 éves KAFF történetét is archív híradórészletek és fotók, a fesztivál plakátjai és a kezdetek óta egyedi tervezésű díjai segítségével. A Kecskeméti Kulturális Központban az Életre kelt (film)kísérletek – Az avantgárd első mozija című tárlat is helyet kap.

A Művelődési Központban Haris László fotóművész panorámafotóival és Bartal Kiss Rita bábművész munkásságával is megismerkedhetnek a látogatók, a Kecskeméti Kortárs Galériában pedig Szűcs Édua karikaturista képeit állítják ki.

Szakmai konferenciák is lesznek: június 25-én a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével lesz tanácskozás a kistelepülések és a mozgóképkultúra helyzetéről, másnap pedig a 100 éves magyar animáció történetéről, magyar és külföldi mestereiről nemzetközi szakértők részvételével tartanak konferenciát a Katona József Megyei Könyvtárban.

A KAFF-on mutatják be a Macskássy Gyula életművét feldolgozó képes albumot is, amelynek mellékleteként válogatás jelenik meg a művész rövidfilmjeiből, köztük az 1930–1940-es években készült korai magyar animációs reklámfilmekkel, amelyeket a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) gondozásában újítottak fel.

Retrospektív vetítéseken a magyar animáció meghatározó alakjainak, Kovásznai Györgynek, Reisenbüchler Sándornak és Vajda Bélának az életművét lehet megtekinteni, Nepp József, Békési Sándor, és Cseh András ikonikus alkotásai mellett, továbbá a vetítéseken megemlékeznek az idén hetven éve született Varga Csabáról, a Varga Stúdió alapítójáról, valamint a tavaly elhunyt Erkel András producerről is.

A 12. KAFF ideje alatt esténként koncertek várják a közönséget Kecskemét főterén, ahol a zenei programot szabadtéri filmvetítések követik. Péntek és szombat éjszaka fényfestés formájában a 100 magyar népmese üdvözli a 100 éves magyar animációt az Otthon mozi homlokzatán.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása