Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar Animáció 100 kiállítás Pécsett

2015. május 12. - dotandline

animacio100pecs_lead.jpg

A Magyar Művészeti Akadémia és támogatók által létrehozott nívós kiállítás lesz látható Pécsett 2015. május 15. és június 14. között. A kiállítás kurátora: Orosz Anna Ida

Megnyitó: 2015. 05.15. 17 óra
Megnyitja: Dr. Őri László alpolgármester

A tárlat az első amatőr trükkfilmkísérletektől a videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be a magyar animáció sokféle és változatos történetének legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.

A kiállítás magyar–angol nyelvű. A képekkel gazdagon illusztrált szöveges tárlatot klasszikus és kortárs magyar animációs filmekből összeállított vetítés kíséri.

A magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski. És noha az animációs rendezők játékfilmes kollégáikhoz képest kevésbé ismertek, nem kell senkinek sem bemutatni a magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foky Ottót, Ternovszky Bélát, Szoboszlay Pétert, Richly Zsoltot, Rófusz Ferencet (első magyar Oscar-díj), Horváth Máriát, Cakó Ferencet, Varga Csabát, Hernádi Tibort vagy M. Tóth Gézát, valamint a magyar animáció olyan jeles művészeit, mint Jankovics Marcellt, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét, illetve Gyulai Líviuszt és Orosz Istvánt, az MMA rendes tagjait.

A kiállítás megtekinthető: hétfő kivételével mindennap 10-18 óra között
Belépődíj: 300 Ft/fő

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása