Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kisfilmet készíthet Darabos Éva és Rófusz Ferenc, folytatódhat a Cipelő cicák sorozat

2024. augusztus 01. - dotandline

Hét televízió és stream szolgáltatásra készülő alkotás gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet, köztük két animációs kisfilm és egy animációs sorozat készülhet el.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. 

Több mint 46 millió forinttal támogatja az NFI Darabos Éva első független animációs kisfilmjét, a Vidámparkot. A fiatal felnőttek életével járó kihívások és gondolatok egy szürreális vidámparkban elevenednek meg. Egy lány, a hasogató bölcsességfogának köszönhetően, egy nap bekerül ebbe a fantasztikus vurstliba. 

A projekt 2022-ben két díjat nyert a CEE Animációs Fórumon: különdíjas lett a rövidfilmes versenyben, valamint megkapta a 35.000 eurós filmgyártási támogatást jelentő Ciclic Award-ot. Vidámpark a Salto Films gyártásában készül, producere Fülöp József és Sipos Orsolya.

funfair.png

Darabos Éva: Vidámpark

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc a legutóbbi filmalkotását (Az utolsó vacsora) követően közel hat évvel új rövidfilm munkálataiba vág bele. A Privát szféra címmel készülő alkotás mottójául Benjamin Franklin idézetét választotta: "Aki feladja a szabadságát a biztonság érdekében, az nem érdemli meg sem a szabadságot, sem a biztonságot." A kisfilm 112 millió forintos támogatást kapott. 

13 új epizóddal folytatódik a Berg Judit azonos című könyvsorozat alapján készülő Cipelő cicák széria, Bárdos Csaba animációs rendező irányításával. Az öt éve indult Cipelő cicák főhősei apró kis varázsló cicák, testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. Csak csettintenek egyet a farkuk végével, és hihetetlen csodák történnek. A sorozat gyártója az Ionart, mely több mint 227 millió forintos támogatást kapott a 13 epizódra.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása