Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiállítás nyílik a Red Bull animációk történetéből

2024. június 13. - dotandline

Az idén 110 éves magyar animációt ünnepli a Red Bull rajzfilmek történetét bemutató kiállítással a Kastner reklámügynökség, mely június 13-tól látható Budapesten a Kastner Kommunity közösségi és művészeti térben. A jeles alkalomból először láthatóak Magyarországon a hazai animációs alkotók által papír, ceruza és festék segítségével létrehozott világhírű reklámtörténeti alkotások. A tárlat a reklámokból jól ismert figurák több évtizedes fejlődéstörténetét is bemutatja.

1987. április 1-jén adták el az első Red Bull energiaitalt Ausztriában, amellyel nem csupán egy teljesen új terméket vezettek be, de létrehoztak egy eddig ismeretlen termékkategóriát is. Közel egy időben, 1989-ben készültek el a Red Bull első rajzfilmes reklámjai is, ahol a szpotokat a Kastner ügynökség kreatívigazgatója, Johannes Kastner vezetésével fejlesztették, és amik egy máig változatlan kampánystratégia kezdetét jelentették. A kisfilmek a test és a szellem szárnyalását egy bájosan eltúlzott történetben mutatják meg, váratlan fordulatokkal. Horst Sambo művészeti vezető a grafikai megvalósítással saját, összetéveszthetetlen stílust teremtett, amit Hernádi Tibor és csapata rajzolt és mozgatott meg világszínvonalon – és teszi ezt a mai napig Pécsen. A magyarországi Kastner Kartoon a világ azon kevés rajzfilmstúdióinak egyike, ahol jelenleg is a hagyományos technikával papír alapon, kézzel rajzolva készülnek az animációs alkotások. Az idő próbáját kiálló kampánygondolat nyomán eddig több mint 140 film született, melyek jelenleg a világ közel 170 országában futnak, így a „A Red Bull szááárnyakat ad!” joggal nevezhető a kevés valódi globális reklámkampányok egyikének.

a_red_bull_animacio_pecsi_tortenete_kiallitas.jpg

A kiállítás anyagának alapját a 2017-ben megjelent Wie der Bulle fliegen lernte”, a „Red Bull rajzfilmjei” című könyv adta, a korai munkákat kiegészítve a stúdió friss alkotásaival.

Johannes Kastner, a Kastner ügynökség alapítója és kreatív igazgatója úgy véli, hogy „a magyarok mindig is híresek voltak rajzolói és animációs tehetségükről.” Tóth Andrea, az ügynökség budapesti kreatívigazgatója szerint „az egyedisége miatt esett a választás a magyar animációra. Nem tudsz még egy olyan márkát mondani, amely harmincöt éven keresztül egy stílussal, egy üzenettel építené a kommunikációját. Ehhez a konzisztenciához erős alapok kellenek: ez a Kastner ügynökség, és a Kartoon pécsi csapata.

Ennek bizonyságául szolgál a „Szááárnyakat ad" című kiállítás, mely június 13-tól július 7-ig látható a budapesti Kastner Kommunity közösségi és művészeti térben.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a filmvetítéssel egybekötött megnyitóra, ahol június 13-án 18:30-tól az animációs filmek alkotóival is lehetőség nyílik a személyes találkozásra. A kiállítás a hét minden napján ingyenesen látogatható.

"Szááárnyakat ad" – A Red Bull animációk pécsi története kiállítás

Időpont: 2024. június 13. és július 7. között

Helyszín: Kastner Kommunity hibrid közösségi és művészeti tér (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8. fszt. 1.)

Filmvetítéssel egybekötött megnyitó és találkozó az alkotókkal: 2024. június 13. 18:30

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása