Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

6 női alkotót jelöltek a Dargay Attila-díjra

2018. augusztus 15. - Herczeg Zsófi

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, Dargay Attila nevét. Egészen tavalyig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg a Dargay Attila-díjat, 2017-től azonban a szervezők változtattak a szabályokon: tavaly óta nincs önálló animációs versenyprogram, viszont a rövidfilmek versenyébe és a CineNewWave kategóriába is lehet nevezni animációkkal.

A megújult Dargay Attila-díjat 2017-től a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a háromtagú zsűri: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 1 millió forintos díjat szeptember 22-én, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.

A pályázatra 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezhettek. A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. 2018-ban a Dargay Attila-díjra hat női alkotó esélyes: Bucsi Réka, Ember Barbara, Molnár Eszter, Szucher Ágnes, Varga Tímea Laura és Xeu You You. 

Bucsi Réka (1988) alapszakos és mesterszakos tanulmányait is a MOME animáció szakán végezte. 2013-ban készült Symphony no. 42 című diplomafilmje shortlistes volt a 87. Oscar animációs rövidfilm kategóriájában. 2013 és 2014 között az Animation Sans Frontiers (ASF), majd a dániai Open Workshop animációs programjában vett részt, illetve meghívast kapott a bécsi Q21 művészeti rezidens programba. Első függetlenfilmje, a francia-magyar koprodukcióban készült LOVE 2017-ben jelölést kapott az Európai Filmdíjra, valamint rákerült a 2018-as César Award shortlistjére is. Solar Walk című legújabb filmjének eredeti verziója egy 50 perces animáció, melyet a dán Aarhus Jazz Orchestra nevű zenekar koncertjének hátterében vetítenek, ebből készült egy fesztiváloztatásra szánt vágat. A 20 perces alkotás Réka két korábbi filmjéhez (Syphony no. 42, LOVE) hasonlóan szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot.

Ember Barbara (1993) 2015-ben végzett a Computer School mozgókép- és animáció készítő szak OKJ-s képzésén, majd a Pécsi Tudományegyetem televízió és műsorkészítő szakképzését fejezte be. Jelenleg az Erla Technopro Kft-nél dolgozik, ahol rövid animációkat készít és videókat vág. Barbit elsősorban a forgatókönyvírás és a karaktertervezés érdekli, szeret kísérletezni új stílusokkal, történetekkel, a hagyományos és a digitális technikákkal egyaránt. 

ember_barbara.png

Részlet Ember Barbara showreel-jéből

Molnár Eszter (1996) idén végzett a MOME animáció alapszakán. Egyetemi tanulmányai során animátorként, fázisrajzolóként és kompozitorként dolgozott többek közt Wunder Judit Kötelék, Gelley Bálint és Turbuly Lilla Két kicsi pióca, valamint Takács Barbara Lásd jobban című kisfilmjén. Alapképzése alatt készítette Varázsgolyó és Kegyelem című rövidfilmjeit is. Eszter tumblr oldalán nagyon ötletes gifeket lehet találni, és még arról is mesél, hogyan érdemes animációba kezdeni.

molnar_eszter_x_kegyelem.png

Molnár Eszter: Kegyelem 

Szucher Ágnes (1993) a Babeş-Bolyai Tudományegyetem színművészet alap-, valamint kortárs színház mesterképzését végezte el. 2016 óta bábszínészként dolgozik a Cimborák Bábszínháznál Sepsiszentgyörgyön, valamint bedolgozik a Kolozsvári Állami Magyar Színházba is. 2016-ban vett részt először a Filmtett évente megrendezett nyári táborán, akkor még színészként, 2017-ben pedig animációs rendezőként Bertóti Attila és Vezsenyi Tamás csoportjában. Itt készítette első rövidfilmjét, a Tudod, mitől félek? című dokuanimációt, melyben kisgyerekek félelmeit mutatja be gyerekrajzok stílusában.

szucher_agnes_x_tudod_mitol_felek.png

Szucher Ágnes: Tudod, mitől félek?

Varga Tímea Laura (1990) 2017-ben végzett a MOME animáció mesterszakán. Diplomamunkája, a Még nem versenyzett többek közt az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramjában is. Timi 2013-ban az Erasmus keretein belül egy szemesztert Lisszabonban, az Universidade Lusofónán töltött. Animációk mellett újságillusztrációkat és infografikákat készít, valamint online videókat és grafikákat gyárt a televíziónak. Jelenleg az Animation Sans Frontières (ASF) nemzetközi programban vesz részt. A Filmhu oldalán olvasható egy interjú, ahol többek közt arról is mesél, hogy lett belőle animációs rendező, behance oldalán pedig korábbi munkái láthatók.

Xeu You You, aka Johanna Xeu (1999) fiatal kora ellenére termékeny éveket tudhat maga mögött. Eddig főleg narratív dokumentum- és animációs rövidfilmeket készített, melyeknek rendezése mellett az operatőri és vágói munkáikat is ő végezte, mellette pedig hagyományos és digitális technikával készült rajzokat és illusztrációkat készített. Jelenleg a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts filmes képzését kezdi szeptembertől. Rövidfilmjei youtube-csatornáján láthatók.

johanna_xeu_x_the_little_match_girl.png

Johanna Xeu: A kis gyufaáruslány

Tavaly szintén hat alkotó került a döntőbe: Bakos Barbara, Bogyó Péter, Felvidéki Miklós, Hegyi Olivér, Jurik Kristóf és Varga Petra, akik közül Jurik Kristófot választotta a háromtagú zsűri: "Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni"

süti beállítások módosítása