Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mozikba kerül Bucsi Réka animációja, a LOVE

2016. augusztus 22. - dotandline

Michael Dudok de Wit A vörös teknős című animációja kísérőfilmjeként kerül a hazai mozikban Bucsi Réka első egyedi animációja, a LOVE.

love_bucsi_reka.jpg

Bucsi Réka: LOVE

Október 28. és 31. között rendezik meg a 6. Mozinet Filmnapokat, ahol a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb sikereit vetítik. A korábban megismert címekkel is rendkívül erős válogatás újabb remekművel bővült, méghozzá egy animációval: a Mozinet Filmnapokon lesz először látható Magyarországon az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit lenyűgözően látványos és megható filmje, A vörös teknős

A vörös teknős Michael Dudok de Wit első egészestés rendezése, mely a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában különdíjat is kapott, júniusban pedig az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál nyitófilmje volt. A dialógus nélküli alkotás a francia Why Not Productions, a német Wild Bunch és a japán Ghibli Stúdió koprodukciójában készült kilenc éven keresztül és egy hajótörött férfiról szól, akinek a szigetről való minden menekülési próbálkozását megakadályozza egy vörös teknős. A holland rendező Father and Daughter című 2000-ben készült rövidfilmjével többek közt elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál nagydíját és az Oscar-díjat is.

Illetve egészen pontosan két nagyszerű animációval bővült az esemény programja, hiszen A vörös teknős kísérőfilmjeként kerül a hazai mozikba Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációja, a LOVE is. Ezzel a 28 éves rendezőnő már második animációjával szerepel a magyar mozik műsorán: Bucsi 2013-as MOME Anim diplomamunkája, az Oscar shortlistre jutott Symphony no. 42 a Frank című film kísérőjeként volt látható nálunk.

A LOVE Bucsi első egyedi filmje, melynek világpremierje a 66. Berlinálén volt, itthon pedig a 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált, ahol el is nyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat, azóta pedig már több mint 50 fesztivált járt meg világszerte. Június végén volt egy Femtrail nevű csajvetítés is a Toldi moziban, ahol öt volt MOME Animos alkotó legújabb animációja volt látható, köztük a LOVE is.

A szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzései negyed órában, egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül elmesélve, Bucsi Réka felismerhető, egyedi stílusában és Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével, valamint David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével. A LOVE-ról korábban itt lelkendeztünk hosszan.

A LOVE 2014-ben nyert támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, majd francia-magyar koprodukcióban készült a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával. Magyarországi gyártója a Boddah, hazai forgalmazója pedig a Daazo. 

A 6. Mozinet Filmnapokon premier előtt látható A vörös teknős, a magyar mozik műsorán majd januártól szerepel Bucsi Réka kísérőfilmjével együtt. 

süti beállítások módosítása