Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

12 filmterv maradt az Inkubátor Programban

2015. október 20. - dotandline

A Filmalap Inkubátor Programjának mentorai kiválasztották a legjobbnak ítélt filmterveket, amelyeket az alkotók hamarosan a hazai filmszakmának bemutatnak.

A pályakezdő filmrendezők első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt felhívásra összesen 67 filmterv (treatment) érkezett. A Program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján választották ki a 12 legjobbat – az eredetileg tervezett 10 továbbjutó helyett:

  • Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
  • Bouandel Doraya, Debreceni Zsófi: A Kapitány
  • Csuja László: Virágvölgy
  • Dudás Balázs, Vékes Csaba: A hetedik alabárdos
  • Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba
  • Groșan Cristina: Egy arany szőrmebunda
  • Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-)
  • Simonyi Balázs: Veszett
  • Szilágyi Zsófia: Egy nap
  • Szőcs Petra: Gemma nővér
  • Zurbó Dorottya: Hat könnyű lecke
  • Zsemberi Zsófia: Artista

A kiválasztott terveket műfaji sokszínűség jellemzi, található köztük vígjáték, ifjúsági animációs kalandfilm-terv, horror, valamint komédiaelemekkel átszőtt dráma is – összegez a Filmalap közleménye.

Több olyan ismert név is van az alkotók között, akik korábban jelentős sikereket értek el a filmvilágban rövidfilmjeikkel: Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmje Cannes-ban volt látható, Bánóczki Tibor Tejfogak című animációját Annecy-ban és Ottawában is díjazták, Simonyi Balázs rövidfilmjei is bejárták már a világot.

A Filmalap Inkubátor Programja a kiválasztott filmtervek alkotói számára felkészítő workshopokkal folytatódik, majd november 20-án a szakmai közönségnek egy „pitch fórum” keretében személyesen mutatják be az alkotók a filmterveket.

A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmterv fejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A Filmalap idén indította el Inkubátor Programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban. Az alacsony költségvetésű elsőfilmek megvalósítása lényeges tapasztalatot jelent a programban részt vevő fiatal rendezőknek és stábjuknak.

A program forgatókönyv-fejlesztésre akár 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmeknél legfeljebb 22 millió, animációs filmeknél pedig legfeljebb 82 millió forintig nyújt támogatást. A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell majd bemutatni. A tervek szerint az első inkubátor-filmeket 2016 végén – 2017 elején már láthatja a nagyközönség.

Forrás: Filmtett

süti beállítások módosítása