Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

KISKAKAS / Japán animációs válogatás

2015. április 25. - dotandline

Az április 23-24. közt megrendezett Kiskakas Animációs Filmnapok vendége japán volt. A 'Kortárs japán rövidfilmek' blokkban a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon vetített alkotásokból volt látható válogatás, a 'GEIDAI Animation Fresh' és a 'GEIDAI Animation Best of' szekciókban pedig a Tokiói Művészeti Egyetem (Geidai) animáció tanszékén készült legújabb diplomafilmeket mutatták be.

Pica Don 
Renzo & Sayoko Kinoshita, 1979, 10' 00"
A Hiroshimai Nemzetközi Animációs Fesztivál alapítója és igazgatója, Sayoko Kinoshita férjével készítette ezt a megindító animációs dokumentumfilmet a hiroshimai atomtámadás következményeiről. Az alkotás a mára a világ vezető fesztiváljává vált Hiroshimai Nemzetközi Animációs Fesztivál alapításának is fő inspirációs forrása volt.

Playground
Mirai Mizue, 2010, 03' 50"
Biomorf formák sodródnak és alakulnak összetett játékrendben. A sejtek rendszerekké válnak, a rendszerek organizmusokká. Az élet-tánc folytatódik.

Playground (alternate soundtrack) from MATA on Vimeo.

Franz Kafka's a Country Doctor
Koji Yamamura, 2007, 2D rajzanimáció, 20' 56"
Vastag hótakaró borítja a tájat a fagyos éjszakán. A doktor hívást kap egy sürgős esethez, s ezzel kezdődik minden. A különös falusi emberek irgalmassága, a paranoiás család megszállottsága, s hogy a doktort végül kihajítják a téli éjszakába. Az abszurditás színháza ez, ahogy a cseh író, Kafka eredeti novellájában is megjelent. A HIROSHIMA 2008 Grand Prize nyertese, a filmet ugyanazon évben Oscar-díjra jelölték.

The House of Small Cubes
Kunio Kato, 2009, 2D rajzanimáció, 12' 08"
A nagypapa folyamatosan magasítja a házát, újabb "házakat" épít a tetőre, ahogy emelkedik a vízszint. Ez az Ő története a családjáról és az emlékeiről. A HIROSHIMA 2008 Hiroshima Prize nyertese.

A Gum Boy
OKUDA Masaki, 2010, rajzanimáció, 03' 48"
Az osztályban senki sem szereti az állandóan rágózó Kuchao-t. Mikor a többiek léggömböket engednek szélnek az udvaron, Ő nem ereszti el a sajátját. Suli után, úton hazafelé a fantáziája játszik vele: ahogy egyre csak rágja a rágóját a léggömb különböző arcokká, formákká változik előtte. A képzeletét semmi sem állíthatja meg. Aztán feltűnik egy madár...

Kuchao/A GUM BOY from Masaki Okuda on Vimeo.

Recruit Rhapsody
YOSHIDA Maho, 2012, rajzanimáció, 07' 27"
Hősünk egyetemi hallgatóként éli mindennapjait. Semmi jelentős dolog nem történik vele. Azonban felfigyel rá, hogy a barátai körül mostanában megváltoztak a dolgok. Megtudta, hogy az “állás-vadászat“ miatt lettek ennyire mások. Anélkül, hogy tudná, hogy mi is az pontosan, már bele is került a japán álláskeresés végtelen örvényébe.

It's Time For Supper
MURAMOTO Saki, 2013, rajzanimáció, 08' 28"
Az iskola az ötórai csengetéssel ér véget, ideje hazaindulni! Az esti vacsoráig azonban még van egy kis idő.

夜ごはんの時刻 / It's time for supper. from Saki Muramoto on Vimeo.

Maze King
KIM Hakhyun, 2013, rajzanimáció, 07' 01"
"Nem maradhatunk itt tovább. Holnap reggel indulnunk kell." Egy bohóc győzködi a vidámpark lakóit-egy lányt, egy meleg srácot, egy katonát és egy kutyát, hogy üljenek fel egy utolsó körre a körhintára.

MAZE KING (english sub) from Hakhyun Kim on Vimeo.

Part Blue
SONG YungSung, 2010, rajzanimáció, 04' 16"
Megszületik a kék. Fejlődnik kezd, messzi magasságok felé nyúlik. Zöld lesz belőle majd sárga, amitől minden ingatag. Feltűnik egy piros kör, hogy egyensúlyt teremtsen a kék és a sárga között. E három szín egyesül, s végtelen, határokon átívelő fehér körré válik. Majd kezdődik minden elölről.

PART BLUE from YOUNG on Vimeo.

Forrás: kiskakas

süti beállítások módosítása