Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ha príma animációkra szomjazol, ott a helyed a 11. Primanimán!

2023. szeptember 27. - dotandline

Berlinálét, Cannes-t és Annecyt megjárt animációk érkeznek a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválra. Október 11. és 14. között 11. alkalommal lesz a fiatal animációsoké a főszerep Budaörsön, ahol idén is izgalmas filmválogatásokkal, kiváló diák-, vizsga- és diplomafilmekkel, nagyszerű szerzői rövidfilmekkel, szakmai programokkal és egy premier előtti mozifilmmel találkozhatnak az érdeklődők.

Mesterek és elsőfilmesek rövidfilmjei

A Mesterek versenyprogramban olyan rövidfilmes rendezők legújabb alkotásaival találkozhatnak a nézők, akik már túl vannak első rendezésükön, vagy akár már a sokadikon is. A programba került többek között Lucija Mrzljak és Morten Tsinakov Eeva című észt–horvát koprodukcióban készült filmje, melyet az idei berlini bemutatója után a legnagyobb animációsfilm-fesztiválokon, Annecyban, Zágrábban és Ottawában is díjaztak. Az ironikus humorú film címszereplője egy férjét gyászoló asszony. A programban kapott helyet a szürreális rotoszkóp filmjeivel ismertté vált Joseph Pierce Skála (Scale) című novella-adaptációja is, amely egy drogfüggő értelmiségi apa hallucinációiba enged bepillantást. A válogatásban továbbá az észt animáció „fenegyereke”, Kaspar Jancis egy bábfilmje (Antipolisz), illetve az 1970-es évek óta aktív svájci mester, Georges Schwizgebel legújabb festményanimációja, az Egy képről... egy másikra is látható lesz. A magyar rendezőket idén Erdélyi Judit, valamint a Lengyelországban élő Ducki Tomek képviseli egy-egy új filmmel.

disc_dog.jpg

Ducki Tomek: Disc+Dog

Tovább

Kultikus magyar animációkkal ünneplik a magyar népmese napját

2023. szeptember 26. - dotandline

Benedek Elek születésnapja, szeptember 30. a magyar népmese napja. A jeles nap alkalmából kiállítás nyílik a Cinema MOM-ban a Kecskemétfilm díjnyertes, közkedvelt Magyar népmesék sorozatának rajzaiból. A tárlat nyitóeseményén rajzfilmvetítéssel és néptánctanítással is várják az érdeklődőket.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket! írták egykori felhívásukban.

a_szorgalmas_es_a_rest_leany_1.jpg

A szorgalmas és a rest leány

Tovább

A 10 éves Pécsi Animáció Története kiállítást ünneplik

2023. szeptember 20. - dotandline

Workshoppal, táncshow-val, fényfestéssel és koncerttel ünneplik a Pécsi Animáció Története című állandó kiállítás tízéves fennállását szeptember 23-án.

2013-ban nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története interaktív kiállítás, amely átfogó képet nyújt az animációkészítés műhelytitkairól, a Pécsen készült animációs filmekről. A kiállítást működtető Total Art Egyesület (amely az elmúlt tíz év alatt számos kulturális programot valósított itthon és külföldön) a kiállítás tizedik születésnapját egész napos programsorozattal ünnepli.

A 10 év alatt számtalan kulturális programot valósítottak meg, kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, zenei estek, író-olvasó találkozók, konferenciák, animációs workshopok, tanfolyamok szerepeltek a palettán. A 10 évre egy jubileumi kiállítással emlékeznek, ahol az említett programokból adnak ízelítőt fotókon keresztül. Az ünnepet táncshow, fényfestés, koncert és after party színesíti. 

pecsi_animacio_tortenete_2.jpg

Tovább

Budapesten láthatók a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjazottjai

2023. szeptember 18. - dotandline

Szeptember 21. és 27. között egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animáció rajongói a budapesti a Cinema MOM-ban: egy héten át minden nap levetítik a nyáron megrendezett 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes alkotásait bemutató összeállítást. A vetítésekre a belépés díjtalan, regisztrálni a mozi honlapján lehet.

Aki 2023 júniusában nem lehetett jelen a Kecskeméten megrendezett KAFF-on, az szeptember 21. és 27. között Budapesten, a kényelmes fotelekkel felszerelt Cinema MOM-ban láthatja a szakmai- és diákzsűrik által legjobbnak ítélt animációs rövidfilmeket. 

A Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében megvalósuló ingyenes vetítéssorozattal a díjazott alkotók mellett Mikulás Ferenc előtt is tisztelegnek, aki a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének 1971-es alapítása óta, fél évszázadon át irányítotja a világhírűvé vált animációs műhely munkáját. Csapata töretlen lelkesedéssel és változatlan szakmai hozzáértéssel folytatja a nemzetközileg elismert, „A” kategóriás animációs biennálé szervezését.

kaff_mom.jpg

Az NKA támogatásával megvalósuló BEST OF KAFF vetítésekre a belépés díjtalan, helyre szóló regisztrációs jegyek online foglalhatók a Cinema MOM honlapján vagy a helyszínen. Az alkotásokat történetük és képi világuk miatt elsősorban felnőtt nézőknek ajánlják. 

Tovább

METU animációk mutatkoztak be Helsinkiben

2023. szeptember 13. - dotandline

A Helsinki Design Hét a dizájnban élenjáró északi országok legnagyobb fesztiválja. A közel száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a dizájn és az építészet területén dolgozó szakembereket és a látogatókat. A rendezvényen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli. Kiállításuk a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, mondanivalóját és technikai tudását mutatja meg öt kisfilmmel és két mozgáspróbával.

A szeptember 8. és 17. között megrendezett Helsinki Design Hét a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban. Az idei rendezvénysorozat központi témája a kreatív történetmesélés, ezt tükrözi a fesztiválhét címe is, az „Egyszer volt, hol nem volt…”. A programsorozatban kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok, divatbemutatók és még sok minden más is szerepel.

A dizájneseményen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli kiállítóként, aki egyedüli magyar résztvevőként kapott meghívást a rangos rendezvényre. A “From Sketch to Screen” című tárlattal vannak jelen, ami a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, gondolatvilágát és mondanivalóját ismerteti meg a szakmával és a nagyközönséggel.

rebak_tamas_szokesi_sebesseg.png

Rebák Tamás: Szökéssi sebesség

Tovább

100 éves animáció debütál a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2023. szeptember 12. - dotandline

Szeptember 12. és 17. között felújított remekművekkel érkezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton, hat napon át öt helyszínen a filmtörténet emlékezetes alkotásait vetítik. A programban látható először egy 100 évig fiókban maradt animációs filmterv megvalósulása is.

A Rekonstrukt című kisfilmről az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon láthattunk egy izgalmas előadást. "Orosz [Márton] bemutatott egy száz éve fiókban lévő filmtervet, melyet Weininger Andor festőművész és építész 1923-ban vetett papírra." – olvasható a Filmhu beszámolójában. "Filmje, ha annak idején megvalósult volna, Viking Eggeling és Oskar Fischinger munkáinak előzménye lett volna: ahogy az alkotók körülírták, a dadaizmussal rokon narratíva az absztrakt és a figuratív elemek közötti asszociációból jött volna létre."

Weininger Andor filmtervének 100. évfordulós megfilmesítése Orosz Márton ötlete volt, rendezőnek pedig kísérleti filmes Ulrich Gábort kérte fel, aki a film zenéjét is írta. A film a Kecskemétfilm és az Andor Weininger Foundation gyártásában készült, producere Mikulás Ferenc, gyártásvezetője Vécsy Vera.

rekonstrukt_01.jpg

Ulrich Gábor: Rekonstrukt

Tovább
süti beállítások módosítása