Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiadták Blu-ray-en a Habfürdőt Amerikában

2024. március 04. - dotandline

Blu-ray kiadványon jelent meg az Egyesült Államokban Kovásznai György legendás animációs filmje, a Habfürdő.

A Magyarországon 1980-ban bemutatott, a Nemzeti Filmintézet filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a közelmúltban restaurált alkotást Bubble Bath címmel blu-ray-en adták ki Amerikában a Deaf Crocodile kiadó gondozásában eredeti magyar nyelven, angol felirattal. A kiadványból egy sima és egy limitált, papírtokos változat is készült. 

Kovásznai György első és egyetlen egész estés animációs filmje, musicalje, a Habfürdő az egyik legkülönösebb, legszemélyesebb, egyben legellenállhatatlanabb animációs alkotás, amely valaha készült írja a Geek Vibes Nation amerikai filmes portál. A cikk kiemeli, hogy a Habfürdő a stílusok őrült és meglepetésszerűen szexi kavalkádját vonultatja fel az 1920-as évek art decójától a hatvanas évek pszichedéliájáig. Az írás kitért arra, hogy a film nyugtalan és kreatív, és semmiképpen sem olyan, amilyennek a nézők egy animációs filmet elképzelnek.

habfurdo_x_deaf_crocodile.jpg

Tovább

Itt az első teasere Milorad Krstić új mozifilmjének

A Ruben Brandt, a gyűjtő után új mozifilmen dolgozik Milorad Krstić: a MouMoush – Műanyagkirály egy testvérpár története, akik a gonosz MouMoush ellen harcolnak a világ megmentéséért. Az alkotók a filmtervet a Cartoon Media fórumán is bemutatják, ennek alkalmából a Cartoon Brew oldalán jelent meg az első teaser.

Március 5. és 7. között, a franciaországi Bordeaux-ban rendezik meg a 26. Cartoon Movie-t, mely az európai Media Program által támogatott pitch- és koprodukciós fórum egész estés animációs filmek számára. Az 1999-ben alapított Cartoon Movie célja, hogy összehozza a fejlesztés vagy gyártás alatt álló egész estés animációs filmek alkotóik befektetőkkel, forgalmazókkal, és más producerekkel.

Az idei fórumon szerepel Milorad Krstić új filmterve, a MouMoush – Műanyagkirály, mely a 11. CEE Animációs Fórumon való díjazással nyert közvetlen bejutást. A film főszereplője a kalandvágyó Botond és Zala, egy féktelen testvérpár, akik időn és téren keresztül utaznak, hogy a gonosz MouMoush, a műanyag király ellen harcoljanak. 

A film gyártója a Mumus Produkció Kft., producere Radmila Roczkov. A MouMoush – Műanyagkirály első mozgóképes anyaga a Cartoon Brew oldalán jelent meg a napokban.

moumoush_the_king_of_plastic.jpg

Tovább

Ha utaztál okosba', ingyen nézheted meg a Kék Pelikant

Április 4-én érkezik a hazai mozikba Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán – ha Neked is van hasonló történeted, most premier előtt megnézheted a filmet az Umbrella Entertainment és a JUNO11 Distribution közös „Sztoriért mozi” játékának köszönhetően.

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni…

kek_pelikan_01_1.jpg

Tovább

Betonkönnycsepp egy panelrengetegért – Online a Pá, kis panelom!

Végre online elérhető Darabos Éva Pá, kis panelom! című MOME Anim diplomafilmje, mely egy otthonát elhagyó fiatal érzéseit önti szürreális képekbe.

Darabos Éva az alap- és mesterképzést is a MOME Animon végezte, fél évet töltött a finnországi Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemén Erasmus hallgatóként. 2020-as diplomafilmje a 2D digitális technikával készült Pá, kis panelom!, mely egy humorral fűszerezett kisfilm az otthon elhagyásáról. A főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie szeretett otthonából, egy panellakásból, a felkavaró hír hallatára pedig elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik, melynek becsapódása elindít egy szürreális körképet a hamarosan múlttá váló telepi életről.

A filmet nagyon szerették itthon: elnyerte a Cinemira TEEN Ifjúsági Filmfesztivál fődíját, azaz Legjobb magyar ifjúsági film díját, valamint a Legjobb rövid animációs film Aranymókus-díját is. A miskolci CineFest CineNewWave szekciójának fődíját nyerte 2021-ben, ahol Darabos Éva megkapta a magyar animáció ifjú tehetségei számára létrehozott Dargay Attila-díjat is. A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb rövidfilm és a Magyar Filmkritikusok díját kapta (mindkettőt megosztva).

pa_kis_panelom_x_darabos_eva.png

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

Tovább

Budapesten látható a Kojot-kiállítás

Gauder Áron rendezésében, a Cinemon Entertainment stúdiójában közel 120 fős stábbal készült el a film, amely Magyarország 2023-as Oscar-nevezése volt, emellett az animációs Oscarnak számító Annie-díjra jelölte a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA-Hollywood). A Kojot négy lelke a legnagyobb animációs fesztiválon, Annecy-ban a zsűri díját nyerte el és Ázsia egyetlen A-kategóriás fesztiváljáról, a Shanghaj Nemzetközi Fesztiválról Golden Goblet díjjal tért haza. A film már több mint 50 fesztiválon mutatkozott be és idén kezdi meg kitárni kapuit a nemzetközi közönség előtt is: áprilisban lesz a mozis premierje Franciaországban, nyáron pedig az Egyesült Államokban.

Az univerzum teremtésének feldolgozásán keresztül a film a technológiai fejlődés által veszélybe került indián civilizáció történetét meséli el, amellyel pótolhatatlan tudás és boldogság lehetősége veszhet el. A történet olyan égető kérdésekre keresi a választ, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el a Földet.

08_mataoka_tuntetok.jpg

Tovább

Nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!

Elstartol a Telex Filmklub 2024-es évadja, ráadásul egy elég exkluzív filmmel: Magyarországon, nyilvános vetítésen, majdnem másfél hónappal a bemutató előtt a Telex filmklubjában lehet megnézni a Kék Pelikan című magyar animációs filmet, a rendszerváltás körüli és utáni vonatjegy-hamisítások krónikáját.

Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. A film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A Kék Pelikan terve még sok-sok évvel ezelőtt született meg Csáki László rendezőben, aki végül egy elég egyedi formát talált a végeredménynek: egy animációs dokumentumfilmet, fikciós elemekkel, filmes betétekkel, popkulturális utalásokkal, de mégis földhözragadt sztorikkal, azoknak az elmondásából, akik részt vettek a hamisításban.

kek_pelikan_01_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása